IZ BIH OTIŠLE DVIJE PORUKE U SVIJET O RATU U UKRAJINI: SKUPOVI PODRŠKE ZA OBJE STRANE U SUKOBU

Mediji u inostranstvu danas su prenijeli informacije o tome kako su u Bosni i Hercegovini održani protesti koji se tiču rata u Ukrajini. Međutim, protesti koji su danas održani u BiH, poslali su dvije potpuno oprečne poruke.

Naime, ruska medijska agencija RIA Novosti prenijela je vijest s naslovom “U Bosni i Hercegovini održan je skup podrške Rusiji”.

Unutar vijesti, navodi se kako su predstavnici moto kluba Noćni vukovi organizovali skup podrške Rusiji u Banjoj Luci.

“Naš saveznik je Rusija s Vladimirom Putinom. Zbog toga smo se danas okupili da izrazimo podršku Rusiji”, prenijela je ruska agencija izjavu organizatora.

Također, naglašeno je kako su učesnici skupa nosili zastave Rusije i Srbije, te su razvili transparente podrške ruskom predsjedniku. Osim toga, navodi se kako su podršku skupu pružili predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić i ministar rada i socijalne zaštite Duško Milunović.

S druge strane, o protestima u Bosni i Hercegovini pisao je i britanski BBC. Pod naslovom “Antiratni protesti širom Evrope”, novinari BBC-a su naveli kako su se skupovi podrške Ukrajini u borbi protiv ruske invazije organizovali u nekoliko gradova širom Evrope, uključujući i Pariz.

Također, navodi se kako su skupovi podrške održani i Gruziji, Turskoj, ali i Bosni i Hercegovini. Veliki skup podrške građanima Ukrajine održan je danas u Tuzli, a osim Tuzlaka, skupu su prisustvovali i građani iz drugih bh. gradova, Hrvatske i Srbije.

Ova ratna dešavanja moraju biti što prije okončana, jer se moraju spasiti ljudski životi. S obzirom da smo svjedoci jer smo proživjeli rat, mogu kazati da možete obnoviti zemlju, ali ljudske živote ne možete vratiti. Poruka čitavom svijetu je da se moramo opredijeliti ka tome da gradimo daleko humaniju i bolju budućnost”, kazao je predsjednik Foruma građana Tuzle Vehid Šehić.

Kako su poručili okupljeni, zli ljudi postoje, ali volja da se sačuva svoj narod i sloboda je jača od svega drugoga. Kazali su da vjeruju u nadu da će ukrajinski narod uspjeti odbraniti svoju državu, pravo na život i dostojanstvo piše Klix.

Ukrajina nije sama, kao ni Tuzla. Danas se održava više od 100 skupova otpora agresiji i podrške Ukrajini. To su skupovi posvećeni miru u Evropi, a ovaj današnji je posvećen i miru u BiH. Zahvaljujem se građanima na odzivu jer mi moramo poslati snažnu poruku da osuđujemo agresiju na Ukrajinu jer mi to razumijemo. Ona nam budi stare rane i strah za budućnost”, naveo je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, kojem sigurnost ulijeva prisustvo snaga EUFOR-a u našoj zemlji piše Klix.

Published in magazin

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće