Nezapamćeno IŽIVLJAVANJE hrvatskih carinika nad majkom i detetom: Vratili ih zbog “SRPSKOG” pileta

Ovo nije prvi put da hrvatski graničari maltretiraju putnike iz Srbije

Ljiljana I. (46) iz Obrenovca, koja redovno posećuje svoj zavičaj sa druge strane Drine, selo nadomak Banjaluke, za Objektiv navodi da više nikada u Republiku Srpsku neće ići preko Hrvatske zbog neprijatnosti koju je doživela od strane hrvatske carine. Naša sagovornica ističe da nije mogla da pretpostavi da će doživeti torturu samo zato što je ubrala u svojoj bašti mladi luk i paprike i ponela smrznuto pile kući u Obrenovac.

PAPRENA KAZNA

Naime, kako objašnjava, mladi hrvatski carinik nakon što joj je pretresao prtljažnik automobila, počeo je da viče na nju da neće moći da kroči na tlo „lepe njihove” jer nosi smrznuto pile od svega dva kilograma.

– Na prelazu Šamac carinik mi je odbrusio da je čudno kako ne poznajem pravila EU. Moj sin od 12 godina je počeo da plače, ali on se nije obazirao. Kazao je da je zabranjeno da nosim pile od svega dva kilograma, iako sam u tranzitu za Srbiju i uprkos tome što je jasno da ne švercujem meso. Rekao mi je da zbog „prestupa” moram da platim kaznu od 1.800 kuna, što je oko 28.000 dinara. Mrak mi je pao na oči! Dobacila sam mu da ću pile baciti odmah u kontejner, međutim, tek tada je usledio haos – navodi ona.

Dok je Ljiljana pokušavala da nastavi svoj put, hrvatski graničar je po svaku cenu želeo da je dodatno iznervira.

Pogledao me je pravo u oči i sa podsmehom kazao: “Možete da bacite to pile i nastavite put, ali ne u Hrvatskoj, već tamo u Republici Srpskoj. Vratite se preko granice, bacite ga tamo u kontejner, pa nam dođite ponovo na našu granicu”,  – E, to me je najviše zabolelo! Znači, pile ne može da se baci u hrvatski kontejner, već samo u srpski… Toliku mržnju sam osetila da ne mogu da shvatim da takvi ljudi postoje na našoj planeti. Rekla sam sebi da nikada više neću kročiti na tlo Hrvatske, pa makar išla 500 km daljim putem – kaže Ljiljana.

Ona se potom sa porodicom vratila u RS, i znatno dužim putem preko Brčkog, Bijeljine i Rače stigla u Srbiju, sa sve piletom.

SMETAJU IM I BANANE I JABUKE

Objektiv je juče kontaktirao sa hrvatskom graničnom policijom, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili komentar na neprijatnost koju je doživela naša sagovornica.

Međutim, ovo nije prvi put da hrvatski graničari maltretiraju putnike iz Srbije.

Početkom godine je jedan bračni par vraćen sa hrvatske granice zbog četiri banane, tri-četiri jabuke, malo feta-sira i pola sirnog namaza od 100 grama. Međutim, njima je, prema navodima medija, dopušteno da bace namirnice u kontejner na granici.

Osim njih, hrvatski carinici su ove godine kaznili još tri osobe, jednu zbog tri bundeve, i to kaznom od 465 evra, drugu za tri akumulatora sa 550 evra i plus 50 evra za troškove odvoza na otpad i jednu putnicu koja je imala deset pašteta. Ona je, prema tvrdnjama vozača, dobila kaznu od 400 evra.

Piše: Nikolina Marić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće