Oluja iznad Stanara u kalendaru Svjetske meteorološke organizacije

Oluja iznad Stanara u kalendaru Svjetske meteorološke organizacije

Olujno nevrijeme iznad Stanara, zabilježeno sa planine Ljubić kroz objektiv prnjavorskog fotografa Boška Hrgića, naći će se u kalendaru Svjetske meteorološke organizacije za 2024. godinu, nakon što je u finalu, pored 75 fotografija, njegov rad izabran među 14 najboljih.

"Posljednji dah oluje", što je naziv fotografije, izazvao je veliko oduševljenje kod korisnika društvenih mreža, o čemu svjedoči i više od dvije hiljade lajkova.

Kako za "Nezavisne novine" ističe Hrgić, saznanje da je baš tvoj rad među odabranima budi odličan osjećaj, dodajući da promocija i pohvala nisu primarna motivacija kada čovjek radi nešto s ljubavlju.

"Samo iskustvo doživjeti tako nešto je sasvim dovoljno", rekao je Hrgić, dodajući da je u sve ovo uloženo mnogo truda.

Prema njegovim riječima, iznenađen je podrškom građana i medija, naročito jer se podrška desila spontano, a ne forsirano.

"Bilo je veliko iznenađenje. Neočekivano. I prošle godine sam ušao u uži krug, ali nije mnogo obraćana pažnja", kazao je on.

Kako ističe, napraviti fotografiju nije tehnički teško kada se jednom nauči kako to funkcioniše. Teži dio je biti na pravom mjestu u pravo vrijeme.

"To su dani i dani unaprijed gledanja meteoroloških modela, tumačenja šta će se desiti, kad će se desiti i gdje će se desiti. Gledanje aplikacija koje prate trenutna dešavanja radara, a onda žurba na lokaciju. Najviše tu ima sreće", istakao je Hrgić.

Inače, kalendar za 2024. godinu promovisaće ljude i zajednice koji se bave klimatskim pitanjima i skreću pažnju na uticaj i zaštitu od sila prirode.

Kako su naveli u Svjetskoj meteorološkoj organizaciji, ove godine su zabilježili veliki broj prijava iz cijelog svijeta.

"Finalni izbor bio je izuzetno težak zbog izuzetnog kvaliteta mnogih pristiglih fotografija. Voljeli bismo da smo mogli izdvojiti više fotografija", objavljeno je na društvenim mrežama ove organizacije.

Pored Hrgićeve, među fotografijama koje su ušle u finalni izbor za kalendar našle su se i dvije fotografije autora Vladimira Tadića iz Čelinca.

Prizori planine Visočice i planine Vlašić, koje je ovjekovječio Tadić, ove godine neće predstavljati određeni mjesec u kalendaru. Međutim,  njegova fotografija na kojoj su prikazani prizori planine Vlašić, kako su naveli iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, dobila je počasne pohvale i krasiće unutrašnju stranu korica kalendara.

Inače, Tadićeve fotografije su se već tri godine zaredom nalazile na kalendaru Svjetske meteorološke organizacije.

Izvor: nezavisne.com

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće