Povećanje plata državnim službenicima u FBiH: Potez koji će dovesti do novih zaduženja?

Blizu sedam hiljada državnih službenika u Federaciji moglo bi dobiti povećanje plate u iznosu od deset posto.

Ovo bi trebalo biti ispunjeno na zahtjev sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnim ustanovama Federacije. Ova najava, izazvala je brojne reakcije, prije svega u realnom sektoru. ...

- Mi ćemo insistirati stvarno na tome. Očekujemo od Vlade FBiH maksimalnu podršku. Ne želimo da dođe do novih tužbi po tom pitanju, mislim da nema potrebe. Ono što je važno istaći da od 2010. godine nije došlo do povećanja plata kategorije ljudi, državnih službenika koji rade u federalnim organima, ističe predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH.

Planirano povećanje plata čeka odluku Vlade Federacije, iz koje za O kanal, ocjenjuju kao pritisak sindikata. Povećanje plata koje bi na godišnjem nivou koštalo oko 25 miliona maraka, pokrenulo je burne reakcije. Prva dolazi iz realnog sektora iz kojeg poručuju da još uvijek nije utvrđena ni minimalna plata.

- Mislim da je to veoma sramotno u situaciji kad realni sektor grca. Poslodavci i sindikati se bore protiv najavljenih povećanja električne energije, protiv drugih nameta. Poslodavci su vrlo jasno tražili rasterećenje privrede i tu se ništa ne dešava, s druge strane imate ovakave najave koje su za radnike u realnom sektoru poražavajuće, smatra predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović.

Povećanju plata državnim službenicima na nivou Federacije, ne protive se ni iz policijskih organa na nivou države, ali ta povećanja, kažu, neophodna su na svim nivoima. Cijene životnih namirnica i životnog standarda povećane su svim građanima, ne samo jednoj populaciji.

- Da li nas je neko stihijski pustio niz vodu, da li je u interesu ikome da ima jake državne institucije, da ima jaku policiju na državnom nivou. Zašto ne razgovaraju s nama? Mi ne tražimo povećanje plata, tražimo da se vratimo unazad u 2009 godinu, poručuje predsjednik Sindikata SIPA Edin Kahrimanović.

Najavljeno povećanje samo jednom dijelu državnih službenika, evidentno je predizborni potez - smatra ekonomista Admir Čavalić. Ističe, da će ovo povećanje dovesti do pritiska na tekuće budžete, koji će se odraziti na dva načina.

- Vjerovatno će se Federacija u narednom periodu više zaduživati, posebno na domažem tržištu i rast će interni dug. S druge strane vjerovatno će druge budžetske kategorije biti oštećene s obzirom da nemamo ekonomski rast koji bi mogao opravdati dvocifernu stopu rasta plata u javnom sektoru, ocijenio je.

A kao posljedica, može se očekivati i da određene budžetske kategorije tražiti povećanje plata, što bi prema riječima Čavalića, moglo značiti i izvlačenje drugih budžetskih sredstava što bi narušilo ukupnu fiskalnu stabilnost i perspektivu ekonomskog rasta.

Priča Belmine Čorbić.

Video sadržaj

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće