Turska pokreće proizvodnju Bayraktar dronova u Sarajevu - za samo tri dana mogu uništiti sve transportere policije RS?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je dodatno jačanje odbrane te zemlje koja je prije nekoliko dana ponovila namjeru kupovine turskih borbenih bespilotnih letjelica. 

Vučić je rekao da je tokom prošlosedmičnih razgovora zatražio od predsednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana da Srbiji isporuči bespilotne letelice (UAV) Bayraktar TB2.

“Prije dva dana sam u razgovoru sa predsjednikom Turkiye Erdoganom rekao da želimo da kupimo Bayraktar od Turkiye, a Erdogan mi je obećao da možemo da ih dobijemo“, rekao je tada Vučić.

87592491-1697766157027193-673768691002769408-n

Podsjećamo, Srbija je krajem 2020. godine izrazila interesovanje i saopćila da planira kupovinu dronova koje je razvila turska kompanija Baykar.

Vučić je pohvalio letjelicu Bayraktar TB2 i dodao da je Srbija veoma zainteresovana za sisteme i da će ih sigurno kupovati u budućnosti.

Sada se s pravom postavlja pitanje da li i naša zemlja poduzima nešto povodom toga, jer jednim dijelom moramo biti zabrinuti što naš prvi susjed najavljuje kupovinu pomenutih dronova, a nikad i nije odustao od aspiracija na našu teritoriju.

Na Facebooku se se nedavno proširile tvrdnje da je Bosni i Hercegovini povodom Dana nezavisnosti poklonjen turski vojni dron Bayraktar TB2, kao i da turski predsjednik šalje 30 ovakvih letjelica. Ove tvrdnje je za Raskrinkavanje demantovalo Ministarstvo odbrane BiH.

87448923-1697767673693708-434653275925512192-n

Ipak, naš portal nezvanično saznaje da Turska zapravo planira uskoro pokrenuti proizvodnju pomenutih dronova u Sarajevu. Nepotvrđena informacija glasi da se na tome radi užurbano, a što se dovodi u vezu s nestabilnom situacijom u regionu.

Nakon ove informacije, uputili smo upit ka Ministarstvu odbrane BiH, iz kojeg su nas uputili na entitetski nivo. Nažalost, ni nakon skoro mjesec dana niko nam se nije javio kako bi potvrdio ili eventualno demantovao ovu informaciju.

Ukrajinska vojska je 27. februara ove godine na društvenim mrežama objavila videosnimak uništavanja ruskih vojnih vozila uz pomoć turskih vojnih dronova Bayraktar TB2. U medijskim izvještajima objavljenim nakon toga, ove bespilotne letjelice predstavljene su kao uspješno i snažno oružje koje ukrajinska vojska ima na raspolaganju tokom odbrane od ruske invazije, koja je počela 24. februara. 

U jeku invazije Rusije na Ukrajinu jedno od najjačih oružja koje je Ukrajina po prvi put koristila 27. februara su turski dronovi Bayraktar koji su uspješno, u nekoliko navrata, uništili konvoje ruskih oklopnih vozila na ulazu u određene gradove.

Bayraktar TB2 je turski dron MALE UAV koji leti na visini od 3 do 9 hiljada metara, a u zraku može biti od 24 do 48 sati s mogućnošću daljinskog upravljanja napravljen prvenstveno za tursku vojsku. Međutim, nekoliko njih je nabavila i Ukrajina te ih je prvi put iskoristila prije već pomenutog 27. februara kada su neutralizovali konvoje ruske vojske prije glavnih akcija ulaska u određene gradove. Osim upravljanja, jedinica na kopnu ručno određuje kada će lansirati i rakete.

Bayraktar TB2 je dizajniran tako da se ističe iznad svih UAV sistema, a može nositi preko 150 kilograma tereta i biti u upotrebi danju i noću.

Bitno je naglasiti da zaista nema pouzdanih informacija o tome koliko često i koliko uspješno je Ukrajina zapravo koristila ove dronove do danas. Ne može se provjeriti ni tvrdnja Moskve da je oborila neke bespilotne letjelice Bayraktar. Činjenica je da Ukrajina ove borbene dronove ima od 2019. godine. U roku od tri godine je kupljeno oko 50 ovih bespilotnih letjelica.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane je početkom marta ove godine objavilo da je isporučen određeni broj dodatnih dronova Bayraktar koji su spremni za borbenu upotrebu. Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy je izjavio da je njegova zemlja imala velike koristi od dronova Bayraktar.

Kao što je uobičajeno u takvim slučajevima, turska strana se još nije oglasila po ovom pitanju. Svjetska javnost je tek iz medijskih izvještaja saznala o njihovom postojanju.

Dron Bayraktar TB2 razvija i proizvodi turska kompanija "Baykar", koja je u vlasništvu dva brata. Mala kompanija osnovana 1984. godine je postala pravi gigant naoružanja tijekom vlade AKP-a. Pripada porodici Bayraktar, dakle porodici zeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Njegov zet Selcuk Bayraktar je također tehnički direktor kompanije.

Kompanija "Baykar" je, prema vlastitim navodima, od 2006. do 2021. godine sedmostruko povećala izvoz. Prema medijskim izvještajima, samo borbeni dron Bayraktar TB2 je naručen iz 16 zemalja; na primjer iz Ukrajine, Azerbejdžana, Maroka, Tunisa, Katara, Kirgistana i Turkmenistana. Osim toga je Poljska kao prva članica NATOa prošle godine objavila narudžbu 24 drona.

87197250-1697765613693914-125091712769982464-n

Bayraktar TB2 je već bio u akcijama u Iraku i Siriji, Azerbejdžan ga je u Nagorno-Karabahu koristio protiv armenskih milicija. U Libiji je korišten protiv vojske pobunjeničkog komandanta Khalife Haftara. Nedavno je navedeno da je dron korišten u Etiopiji u napadu izvršenom u januaru ove godine u kojem je ubijeno 58 civila.

S pravom se postavlja pitanje koliko bi pomenuti dronovi mogli biti efikasni u zaštiti teritorijalnog intergriteta Bosne i Hercegovine? Procjene našeg izvora su da bi ovi dronovi, čija proizvodnja se navodno uskoro planira pokrenuti u glavnom bh. gradu, mogli za samo tri dana uništiti sve transportere policije RS, popularne despote, u roku od samo tri dana ukoliko bi pokušali otcijepiti se od Bosne i Hercegovine.

88185954-1697765887027220-137777229391200256-n

Da li će zaista uskoro doći do pokretanja proizvodnje ovih dronova u Sarajevu, ostaje nam da vidimo...

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće