Europarlamentarci traže obustavu pristupnih pregovora sa Srbijom zbog Rusije

“Srbija ima puno pravo da slijedi Putinov model ako to želi, ali mora biti jasna u svojim namjerama i prestati da se pretvara da ima ozbiljne aspiracije za članstvo u EU.

Srbija je slobodna da odluči u kom pravcu želi da ide, ali ne može i dalje da se smatra sagovornikom od povjerenja i ne može da nastavi da koristi pretpristupnu finansijsku pomoć dok se ne odluči”, navodi se u pismu

Grupa europskih zastupnika iz liberalne političke grupacije u Europskom parlamentu (EP) je pozvala Europsku uniju (EU) da obustavi pregovore o članstvu sa Srbijom ukoliko država ne uskladi svoju vanjsku politiku sa politikom zvaničnog Brisela po pitanju Rusije.

U pismo koje je devet europskih liberala uputilo predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i njenom potpredsjedniku Josepu Borrellu, izražava se duboka zabrinutost zbog “očiglednog nepoštovanja” obaveza koje je Srbija preuzela kao zemlja kandidat za članstvo u EU.

“Pozivamo (europsku) komisiju da još jednom pozove srpske vlasti da se pridruže zajedničkom stavu EU o Rusiji. Ukoliko Srbija još jednom odluči da ignoriše ovaj poziv, tražimo privremeno zamrzavanje pregovora o pristupanju EU sa Vladom Srbije i uskraćivanje finansijske podrške sve dok ne preduzme kredibilne, opipljive i nedvosmislene radnje u cilju usaglašavanja svojih izjava, politika i vrijednosti onima Europske unije”, navodi se u pismu koje je potpisalo devet zatupnika Europskog parlamenta u koji je Radio Slobodna europa (RSE) imao uvid.

U tekstu pisma se iznosi čvrsto uvjerenje potpisnika da Srbija pokazuje opasan pomak ka autoritarizmu koji je u oštroj suprotnosti sa njenom paralelnom težnjom za pridruživanjem Europskoj uniji, “a ova dvosmislenost je dostigla kulminaciju odbijanjem da uvede sankcije Rusiji kao odgovor na njenu agresiju na Ukrajinu”.

Srbija je, pored Bjelorusije, jedina država na europskom kontinentu koja nije uvela sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu. Kao jedina zemlja kandidat za punopravno članstvo u EU, Srbija nije uskladila svoju vanjsku politiku sa europskom politikom prema Rusiji.

EU je u više navrata poručivala da od Srbije, kao zemlje kandidata za EU, očekuje da uskladi politiku sa zvaničnim Briselom.

Potpisnici pisma navode da su uvijek bili svjesni posebnih veza Srbije sa Rusijom, zbog čega su, kako se kaže, srpske vlasti zadržale dvosmislen stav u pogledu svojih istinskih namjera da ispoštuju obaveze preuzete u okviru pristupanja EU. Spominje se također da je posljednjih godina Srbija pojačala saradnju sa režimom ruskog predsjednika Vladimira Putina, posebno u oblasti energetike i vojno-tehničke saradnje, te je pooštrila odnose sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom i da je od obojice dobijala velikodušne donacije oružja.

Oni također ocjenjuju “zapanjujućim” da poslije godina pretpristupne podrške i intenzivnih pregovora, medijska scena Srbije koja je čvrsto pod kontrolom vladajuće stranke SNS – veliča Putina i širi lažne vijesti o EU i ruskoj agresiji u Ukrajini na dnevnoj bazi.

Grupa europskih liberala u pismo podvlači neophodnost da se Srbija jasno izjasni o njenoj političkoj orijentaciji.

“Srbija ima puno pravo da slijedi Putinov model ako to želi, ali mora biti jasna u svojim namjerama i prestati da se pretvara da ima ozbiljne aspiracije za članstvo u EU. Srbija je slobodna da odluči u kom pravcu želi da ide, ali ne može i dalje da se smatra sagovornikom od povjerenja i ne može da nastavi da koristi pretpristupnu finansijsku pomoć dok se ne odluči”, navodi se u pismu.

Oni u pismo navode da je pozicioniranje o ratu u Ukrajini pitanje ne samo europskih vrijednosti, već i vrijednosti na kojima je sagrađen međunarodni pravni poredak poslije Drugog svjetskog rata.

Grupa europskih liberala upozorava u pismu da, bez obzira na zahtjev za privremenu obustavu pregovora o članstvu i finansijske pomoći, smatra da treba nadalje podržavati proeuropsko civilno društvo, kao i mala i srednja preduzeća, koja prema njima predstavljaju srž privrede i društva Srbije.

Prva zamjenica ministra vanjskih poslova Ukrajine, Emine Džepar, također je izrazila nezadovoljstvo zbog toga što je Srbija među rijetkim državama u Evropi čiji je zračni prostor otvoren za ruske letove.

“Zarađivanje na ukrajinskoj krvi nedostojno je zemlje koja je kandidat za članstvo u Europskoj uniji”, poručila je zamjenica ministra na Twitteru.

Evropska unija je 27. februara zatvorila zračni prostor za ruske avio kompanije i privatne ruske letjelice, u sklopu strogih sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu. Srbija se ovim sankcijama nije pridružila.

Džepar je na svom Twitter nalogu napisala kako je srpski avioprijevoznik Air Serbia “udvostručio” broj direktnih letova do Rusije, dok je Europska unija zatvorila svoje nebo.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće