Evropska komisija kreće u nabavku 200 miliona Pfizerovih vakcina

Evropska komisija saopštila je nakon današnjeg sastanka da Evropska unija kreće u nabavku vakcina kompanija Pfizer i BioNTech.


Prema informacijama koje je danas saopštila komisija, u prvom kontingentu nabavke osigurat će se 200 miliona doza vakcina koje će biti raspoređene zemljama članicama EU.

Kako stoji u ugovoru, članice EU mogu odlučivati da li će isporučene vakcine donirati manje razvijenim državama ili ih proslijediti drugim članicama unije.

Ukoliko se Pfizerova i BioNTechova vakcina pokaže kao učinkovita, ugovorom je osigurana nabavka dodatnih 100 miliona doza za evropsko tržište.

Povodom potpisivanja ovog historijskog ugovora, čelnica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je kako je sretna zbog dogovora.

"Sretna sam što smo potpisali ugovor s kompanijama BioNTech i Pfizer. Ovim ugovorom osigurat će se 300 miliona doza vakcina. Ovo je četvrti ugovor koji smo potpisali s proizvođačima vakcina, a većina njih je u završnim fazama testiranja vakcine. Ukoliko dobiju odobrenje, vrlo brzo ćemo vakcine moći distribuirati svim zemljama članicama", izjavila je predsjednica Evropske komisije.

Ovo je četvrti ugovor koji je Evropska unija potpisala s proizvođačima vakcina. Pored ovih kompanija, ugovori su potpisani i s firmama AstraZeneca, Sanofi-GSK i Janssen Pharmaceutica NV. Pored toga, EU je u pregovorima o potpisivanju ugovora s kompanijama CureVac i Moderna.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće