Facebook i Twitter poručili: Trump bi mogao izgubiti više od predsjedničkog mandata

Iz korporacije Facebook je saopćeno da je ugašena velika grupa korisnika koji podržavaju aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa, objavljuju poruke u kojima se poziva na nasilje i neutemeljeno iznose optužbe za izbornu krađu.

Kompanija je saopćila da je ugašena pro-republikanska grupa nazvana "Zaustavimo krađu" koja je u toku samo jednog dana porasla za 365.000 novih članova, odnosno za hiljadu ljudi svakih 10 sekundi.

"Ova grupa je organizirana oko ideje da se delegitimizira izborni proces, a uočili smo da su pojedini članovi upućivali zabrinjavajuće pozive na nasilje", saopćila je predstavnica kompanije Facebook i dodala da se preduzimaju vanredne mjere u ovom periodu porasta napetosti u SAD-u, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Iz grupe "Zaustavimo krađu" oglasio se predstavnik Chris Barron koji je optužio Facebook da drugoj strani, pristalicama demokrata, nije uskratio mogućnost da se organiziraju i komuniciraju preko te društvene mreže.

"Ako Facebook želi da presuđuje šta jeste, a šta nije istina predstoji im još mnogo posla", ironično je poručio Barron iz grupe "Zaustavimo krađu" koja podržava republikance.

U postovima članova ove grupe sve do njenog brisanja sa platforme, uglavnom su se objavljivale neutemeljene optužbe da demokrate potkradaju republikanske glasove, a Trumpovo republikansko okruženje mjesecima prije izbora je pripremalo američku javnost na izborne mahinacije i krađe bez validnih dokaza za takve tvrdnje.

Prema riječima Imrada Ahmeda direktora Centra za sprečavanje govora mržnje u kompaniji Facebook, ova pro-Trumpovska grupa je neposredno prije gašenja objavila implicitan poziv na nasilje sadržan u poruci: "Ni jedna strana neće da popusti. Vrijeme je da se pripremi oružje i izađe na ulice", prenio je AP.

"Ovim činom, ukidanjem ovako velike grupe na Facebooku, poslali smo jasnu poruku da nećemo tolerirati širenje dezinformacija, mržnje i pozive na nasilje", predočio je Imrad Ahmed direktor Centra za sprečavanje govora mržnje u kompaniji Facebook.

Oglasili su se i iz Twittera, iz kojeg su poručili da bi Trump u januaru mogao izgubiti nešto više od drugog predsjedničkog mandata.

Naime, kako javlja Guardianov Alex Hern, Twitter je potvrdio da ako Trump napusti Bijelu kuću u januaru, što je sve izvjesniji scenarij, više neće imati poseban tretman kao "zaštićena javna osoba".

Twitter ima politiku zaštite određenih javnih osoba. Tu npr. spadaju i izabrani državni dužnosnici s više od 250.000 fanova, a ova društvena mreža ih zato štiti od blokiranja profila zbog kršenja pravila koje bi običnim korisnicima donijele velike kazne.

Zbog iste je politike Twitter u posljednjih sedmicu dana sakrio, ali ne i blokirao 12 Trumpovih objava jer ne prestaje kršiti pravila te mreže objavljujući lažnu propagandu o kršenjima demokratskih procesa.

No, sad su iz Twittera potvrdili da se njihova politika ne odnosi na bivše državne dužnosnike. Oni se, ističu, moraju držati istih pravila kao i svi ostali, a ako objavama prekrše pravila, Twitter će te objave ukloniti.

Ako se to dogodi, Trump će morati razmisliti hoće li radije ublažiti retoriku ili se suočiti s gubitkom njemu vrlo važne platforme za dopiranje do javnosti.

(Vijesti.ba)

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće