Izdata uredba o prazničnim pravilima za ulazak u Austriju

Ministarstvo zdravlja Austrije izdalo je danas uredbu o novim pravilima za ulazak u Austriju, koja će važiti od subote, a predviđaju obavezan karantin prilikom povratka iz rizičnih regiona i zemalja.

Od 19.decembra svako ko bude ulazio u Austriju moraće, prema uredbi, u desetodnevni karantin, koji može da prekine najranije nakon pet dana izolacije, negativnim testiranjem - PCR ili antigenskim testom - o sopstvenom trošku.

Prilikom ulaska u zemlju moraće se popuniti određeni formular o karantinu, a putnicima se preporučuje da taj formular unaprijed odštampaju i ispune.

Karantin može da se prekine i ako neko namjerava da prijevremeno napusti Austriju, to jest za vrijeme trajanja karantina, ali mora, kako se navodi u uredbi da smanji na najmanji mogući nivo rizik infekcije.

U uredbi su navedeni i izuzeci od novih mjera, koja se tiču određene grupe osoba, ali i zemalja.

Tako u karantin neće morati svi putnici koji dolaze iz Australije, sa Islanda, Japana, Novog Zelanda, Norveške, Južne Koreje, Urugvaja, Vatikana, i Finske i Irske.

Međutim to važi samo ako se osoba u tim zemljama zadržala bez prestanka najmanje deset dana.

Bez restrikcija u Austriju mogu ući osobe koje redovno dolaze u zemlju radi posla, a među njima su njegovatelji osoba.

Pored toga u karantin ne moraju, ako imaju ljekarski atest sa sobom ili negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 72 sata poslovni putnici, osobe koje su bile u humanitarnoj misiji, lica koja su dobila poziv od suda, medicinsko osoblje koje prati bolesnika, diplomate sa odgovarajućom legitimacijom.

Ta lica, ako testiranje sprovedu u Austriji mogu prekinuti karantin čim dobiju negativan rezultat testiranja.

Bez testa mogu ući osobe koje najmanje jednom mjesečno iz porodičnih razloga dolaze u posjetu ili u posjetu životnom partneru.

Takođe bez ograničenja u zemlju mogu da uđu osobe koje dolaze u interesu Austrije, tranzitni putnici.

Isto tako u Austriju mogu ući osobe koje to čine iz nepredvidivih, neodloživih kao što su teška oboljenja, smrtni slučaj, sahrane, rođenja djeteta.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće