S pasošem tzv. Kosova od 1. januara slobodno u EU, osim u jednu državu

S pasošem tzv. Kosova od 1. januara slobodno u EU, osim u jednu državu

Nosioci pasoša tzv. Kosova od 1. januara 2024. godine bez viza će moći da putuju u šengensku zonu, za kratkoročne boravke do 90 dana, međutim, ova odluka neće se odnositi i za ulazak u Španiju jer ova zemlja ne priznaje ni Kosovo niti njihova dokumenta, objavljeno je na sajtu njemačke ambasade u Prištini.

Kako se još navodi na sajtu njemačke ambasade u Prištini, putovanja bez vize biće moguća za kraći boravak, uglavnom turistički.

Takođe, slobodan prolazak imaju u svrhu posjete prijateljima ili porodici, prisustva kulturnim ili sportskim događajima, poslovnim sastancima, za liječenje, kao i za kratkoročne obrazovne programe kao što su seminari, konferencije, radionice, ljetne škole i slične aktivnosti.

Bez vize je omogućen boravak u šengenskoj zoni u trajanju od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

Građani sa važećim biometrijskim pasošem tzv. Kosova bez vize će od Nove godine moći da putuju u zemlje EU: Austriju, Belgiju, Bugarsku, Hrvatsku, Kipar, Češku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Njemačku, Grčku, Mađarsku, Italiju, Letoniju, Litvaniju, Luksemburg, Maltu, Holandiju, Poljsku, Portugal, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju i Švedsku.

Bezvizni režim obuhvata i zemlje koje nisu članice EU, ali su dio šengenskog prostora - Švajcarsku, Norvešku, Lihtenštajn i Island.

Putovanja bez vize u Španiju neće biti moguća, naveli su iz njemačke ambasade u Prištini.

Izvor: rt.rs

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće