Tečaj eura prema dolaru u 2017. skočio više od 14 posto

Američka je valuta u proteklih godinu dana na svjetskim valutnim tržištima izgubila na vrijednosti gotovo 10 posto prema košarici valuta, najviše od 2003. godine, pri čemu je euro ojačao više od 14 posto.

Tečaj europske prema američkoj valuti porastao je 14,2 posto, na 1,2010 dolara, što je njegov najveći skok u 14 godina, prenosi Index.hr.

Dolar je u protekloj godini oslabio i prema japanskoj valuti, za otprilike 3,5 posto, pa mu je cijena skliznula na 112,70 jena.

Dolar je, među ostalim, oslabio i prema kanadskom imenjaku, britanskoj funti te švicarskom franku.

Dolar u 2017. ušao na najvišim razinama u posljednjih 14 godina

Stoga je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, u protekloj godini pao 9,8 posto, što je najveći gubitak tog indeksa od 2003. godine. Pritom je skliznuo na otprilike 92,10 bodova.

Dolar je u 2017. ušao na najvišim razinama u 14 godina prema košarici valuta zbog očekivanja ulagača da će američki predsjednik Donald Trump uvesti poticajne gospodarske mjere koje će poduprijeti i inflaciju, a posljedično dovesti i do viših kamatnih stopa, što bi poduprlo dolar.

Uzlet dolara počeo je kasnije gubiti na snazi zbog zabrinutosti hoće li Trump uspjeti provesti obećane poteze, a na ruku mu nije išlo ni to što je rast u ostatku svijeta ojačao, pa su i središnje banke drugih zemalja, kao i američki Fed, polako počele zaoštravati monetarnu politiku.

"Svjedoci smo usklađenog globalnog rasta, a posebno vrlo snažnog gospodarskog oporavka u eurozoni, što vodi Europsku središnju banku (ECB) ka postupnoj normalizaciji monetarne politike, čime pomaže euru", kazao je valutni analitičar u banci Societe Generale Alvin Tan.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće