Ugrožena sigurnost cijele Evropske unije? Migrantski haos na granici između Poljske i Bjelorusije

Evropska unija je djelimično suspendirala pojednostavljeno izdavanje viza za zvaničnike bjeloruskog režima zbog, kako tvrde, korištenja migranata od strane Minska radi pritiska na EU-u. Na granici Bjelorusije i Poljske kampira oko dvije hiljade migranata, koji ne mogu ući ni u jednu od dvije zemlje.

Na obje strane granice patrolira vojska.

Na granici Bjelorusije i Poljske nalazi se najmanje dvije hiljade migranata, većinom sa Bliskog Istoka. Iz Evropske komisije tvrde da ih se po dolasku u Bjelorusiju gura prema granici i prisiljava na ilegalni ulazak u EU. Poljska, Litvanija i Latvija bilježe značajan porast pokušaja ilegalnih prelazaka granice iz Bjelorusije, a najveći broj bilježi Poljska, posebno u Kuznici. Migranti su za BBC opisivali da su bjeloruske vlasti uzimale njihove telefone i gurale ih ka graničnoj ogradi. Prema njihovim svjedočenjima nije im dozvoljen ulazak ni u Bjelorusiju ni u Poljsku.

- Ne želimo u Poljsku, svi želimo u Njemačku. Njemačka je život. Ne Poljska. Svima ovdje, djeci, bebama, ženama, kažu migranti.

Varšava je broj raspoređenih trupa na granici povećala na 12 hiljada nakon što su jučer migranti pokušali presjeći ogradu. Poljska je upozorila na mogućnost oružane eskalacije na granici sa Bjelorusijom, jer navode da bi Minsk mogao isprovocirati incident. Premijer Poljske Mateusz Morawiecki je prilikom obilaska vojnika poručio da je ugrožena sigurnost cijele Evropske unije.

- Ovaj hibridni napad Lukašenkovog režima je usmjeren na sve nas. Nećemo se prepasti, branit ćemo mir u Evropi zajedno s partnerima iz EU I NATO-a, poručio je Morawiecki

EU, NATO i SAD tvrde da Bjelorusija režira problem. Brisel optužuje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je izazvao povećan priljev migranata, obećavajući im lak ulazak u Evropsku uniju, i to u znak odmazde za sankcije Evropske unije. Lukašenko je odbacio te optužbe.

- Sve dok bjeloruski režim odbija poštovati svoje međunarodne obaveze, potkopava mir i sigurnost Evrope i nastavlja tlačiti i maltretirati ljude koji traže da žive slobodno, mi ćemo nastaviti vršiti pritisak na Lukašenka, kazao je Ned Price, glasnogovornik State Departmenta.

Bjeloruske agencije prenose da je Lukašenko razgovarao sa ruskim predsjendikom Vladimirom Putinom, te da su obojica zabrinuti zbog prisustva poljskih vojnika na granici. Bjelorusija insistira da migranti na granicu dolaze legalno i da se njihova zemlja ponaša gostoljubivo. Prema procjenama poljskih specijalnih snaga u Bjelorusiji boravi do 12 hiljada migranata.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće