Ukrajinci tvrde da su zaplijenili ruski “zlatni rudnik”, veliki gubitak Moskve

Iako njegovo porijeklo seže do kasnih 1990-ih, ovo je i dalje jedan od najsposobnijih mobilnih EW sistema ruske vojske, a serijska proizvodnja počinje tek početkom 2010-ih.

Pojedini strani mediji danas su prenijeli vijest o zauzimanju objekta koji pripada ruskim vojnim snagama, a koji, kako navode, predstavlja značajan gubitak za rusku vojsku i potencijalni "obavještajni zlatni rudnik".

Zarobljeni kontejner po izgledu podsjeća na zapovjedno mjesto koje je dio mobilnog elektronskog sistema Krasukha-4, a dizajniran je za otkrivanje i ometanje velikih radara, kao što su E-3 Sentry američkih snaga ili špijunskih satelita.

Ukrajinske snage su navodno pronašle ovaj kontejner izvan Kijeva, prenosi isti izvor, a korisnik Twittera ‘Ukraine Weapons Tracker’ ga je identificirao kao komponentu Krasukha-4 sistema na temelju fotografija koje su se pojavile na internetu.

Inače, Krasukha-4 sistem se sastoji od dva vozila, oba s bazom na KAMAZ-6350 8×8 kamionu, jedan sa sistemom elektronskog ratovanja (EW) a drugi s modulom zapovjednog mjesta,

Nije utvrđeno šta se dogodilo s kamionom koji je prevozio kontejner niti s drugim dijelom sistema. Na fotografiji je vidljivo kako se objekat nalazi na zemlji, na bočnoj strani, s granama drveća na vrhu, ali nejasno je da li se radi o namjernom pokušaju da se kontejner sakrije ili je tu ostao kao posljedica napada ili nezgode.

Oštećen je modul zapovjednog mjesta i to uz donji rub okvira, a nedostaju i vrata sa strane što je vidljivo na fotogorafiji. Osim toga, čini se da je kontejner u relativno dobrom stanju.

Gubitak čak i polovice Krasukha-4 sistema bi mogao značiti veliki gubitak za ruske snage iz operativne perspektive. Iako njegovo porijeklo seže do kasnih 1990-ih, ovo je i dalje jedan od najsposobnijih mobilnih EW sistema ruske vojske, a serijska proizvodnja počinje tek početkom 2010-ih. Razvijen je kao dio većeg projekta terenskih sistema za zaštitu ruske imovine na zemlji i u zraku od raznih zemaljskih i zračnih radara za nadzor i snimanje, zajedno s određenim radarima opremljenim satelitima za prikupljanje obavještajnih podataka.

Ruski dužnosnici su u prošlosti tvrdili da Krasukha-4 može uočiti i ometati razne vrste radara, uključujući nadzorne radare, senzore za slikanje radara u zraku, te aktivne radarske tragače i visinomjere pronađene u projektilima.

Pozicioniranje Krasukha-4 u općoj blizini Kijeva imalo bi smisla kako bi se ukrajinskim snagama i njihovim međunarodnim partnerima otežalo pronalaženje i ciljanje ruskih jedinica na ovom području putem radara, gdje borbe traju već sedmicama.

 

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće