Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za razdoblje siječanj-rujan 2023. godinu

Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za razdoblje siječanj-rujan 2023. godinu

Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

KRIMINALITET
Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je 190 kaznenih djela što predstavlja smanjenje broja obrađenih djela u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za 1 djelo (s 191 na 190).

Naknadna otkrivenost je 60% što predstavlja smanjenje u odnosu na usporedno razdoblje za 2,65%. Ukupna razriješenost je povećana u odnosu na isto razdoblje 2022. godine za 2,55%. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

Ukupna razriješenost je 86,31%, dok je u prethodnoj godini bila 83,76%. Najčešće je prijavljivano kazneno djelo je „Oštećenje tuđe stvari“.

Od ukupnog broja prijavljenih kaznenih djela 125 djela su počinili poznati počinitelji dok su 65 kaznenih djela počinili nepoznati počinitelji. Policijski službenici su svojim radom naknadno otkrili odnosno razriješili 39 kaznenih djela koja su počinili nepoznati počinitelji. Ukupno je prijavljeno 177 osoba zbog počinjena kaznenih djela od čega su 43 povratnika u vršenju djela i 2 pripadnika MUP-a ŽP, dok je 48 osoba lišeno slobode do 24 sata.

JAVNI RED I MIR

Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je umanjen u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to za 22 prekršaja (s 152 na 130). Evidentirano je ukupno 115 slučajeva narušavanja javnog reda i mira u kojima je počinjeno 130 prekršaja.

Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području grada Orašja je zabilježeno 67 prekršaja, na području općine Odžak 57, dok je na području općine Domaljevac-Šamac evidentirano 6 prekršaja protiv javnog reda i mira.

Javni red i mir je najčešće narušavan vrijeđanjem i omalovažavanjem policijskih službenika (32 prekršaja), petkom i subotom (po 26 prekršaja) u vremenu od 14,00 do 22,00 sati (50 prekršaja).

Zbog počinjena prekršaja proveden je postupak protiv 120 osoba u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

SIGURNOST JAVNOG PROMETA

Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja.

Ukupno je zabilježeno 176 prometnih nezgoda što predstavlja smanjenje broja prometnih nezgoda u odnosu na komparativno razdoblje za 3 nezgode (s 179 na 176). Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 113, na području Odžaka njih 54 i na području općine Domaljevac-Šamac se dogodilo 9 prometnih nezgoda. Tijekom prvih devet mjeseci 2023. godine smrtno stradale su 4 osobe što predstavlja povećanje broja smrtno stradalih u odnosu na usporedno razdoblje za 3 smrtno stradale osobe (s 1 na 4). Teško ozlijeđeno je 16 osoba što predstavlja jednak broj teško ozlijeđenih osoba kao i u prvih devet mjeseci 2022. godine. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 45 dok je u istom razdoblju prošle godine bilo 35 lakše ozlijeđenih osoba. Najčešći uzrok nastanka prometnih nezgoda je neprilagođena brzina, dok su vozači osobnih vozila najčešći sudionici prometnih nezgoda.

Tijekom izvještajnog perioda ukupno je kontrolirano 21948 vozila, dok je u usporednom razdoblju kontrolirano 20961 vozilo. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkrivena su 8732 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 6131 prekršaj za koji je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja otkriveno je ukupno 5792 prekršaja, na području Odžaku 2476 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 464. Iz prometa je isključeno 131 vozilo i 180 vozača. Vozači su najčešće isključivani zbog upravljanja vozilom bez vozačke dozvole, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 6761.

ZAKONITOST U RADU

Tijekom prvih devet mjeseci 2023. godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske je zaprimila 7 predstavki na postupanje protiv policijskih službenika, dok je u istom periodu prošle godine zaprimljeno 14 predstavki, od kojih su 4 predstavke utemeljene, 1 neutemeljena, 1 bez dovoljno dokaza i kod jedne predstavke je obustavljen postupak. Policijski službenici su prema građanima ukupno 13 puta uporabili sredstva prinude (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje) koja su sva bila opravdana.

OSTALE AKTIVNOSTI

Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su pružali asistenciju policijskim službenicima tijekom izvanrednih aktivnosti, vršili su osiguranje štićenih osoba tijekom boravka na prostoru Županije Posavske kao i javnih okupljanja.

U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“ te je provedeno 10 lokalnih i 7 županijskih operativnih akcija pojačane kontrole sudionika u prometu, a u skladu s Planom prevencije permanentno se provode akcije pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u blizini školskih objekata.

Ukupno je osigurano 213 javnih okupljanja te su legitimirane 982 nepoznate osobe. Tijekom prvih devet mjeseci 2023. godine ukupno je oduzeto 585 različitih predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca, opojnih droga i dr.).

Policijski službenici su tijekom prvih devet mjeseci 2023. godine ukupno kontrolirali 51 migranata na području Županije Posavske.

Izvršili su i 4296 obilazak ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske. Obilaskom i nadzorom su utvrdili prekoračenje djelatnog vremena kod 9 ugostiteljskih objekata o čemu su službenim zabilješkama obavijestili Upravu za inspekcijske poslove Županije Posavske.

ZAKLJUČAK

Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za razdoblje siječanj-rujan 2023. godine „zadovoljavajuće“.

GLASNOGOVORNIK
Zdenko Ćubel

Izvor: zupanijaposavska.ba

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće