Još jedno napušteno mjesto u BiH: U Domaljevcu politolog zarađuje čisteći dvorišta

Prije rata u Domaljevcu su živjela 4.152 stanovnika. Po popisu iz 2013. godine 3.295, a danas, tvrde dobro upućeni, manje od hiljadu osoba živi u ovoj općini.

Općinske vlasti kažu da je to duplo više od ovog broja, ali priznaje i načelnik općine da je veliki broj stanovnika, posebno mlađe životne dobi, odselio u zemlje EU.

Samo u jednoj ulici u kućama vrijednim nekoliko stotina hiljada maraka, žive dvije porodice, svi ostali su u Austriji i Njemačkoj, a dvorišta održavaju komšije koje su ostale. U Domaljevcu su ostali živjeti, iako su im djeca otišla, Jelena i Đuro Anđić koji su u penziji, a bave se i poljoprivredom. Kažu da je naselje pusto već desetak godina.

- Nikad mi nije palo na pamet da odem odavde. Bavim se skoro svačim, kao što vidite i meni je jako lijepo ovdje, ne mislim i ne pomišljam da bih napustila ovo mjesto, kaže nam Jelena Anđić.

Koliko Domaljevčana danas nema u rodnom kraju, najbolje ilustruje slučaj Đure Kesića, hroničara, politologa i čovjeka koji je od 2014. godine nezaposlen ali zarađuje uređujući dvorišta komšijama koji su odselili.

- Održavam ovdje desetak dvorišta u svojoj bližoj okolini, to mi daje minimalni dohodak s kojim možemo preživjeti i ja i supruga, kaže nam Đuro Kesić.

Kesić je najveći kritičar vlasti u općini Domaljevac. Tvrdi da podaci o trenutnom broju stanovnika Domaljevca kojima barata općinska vlast nisu tačni i da su tendeciozno i namjerno prenapuhani.

- Mislim da je zaključak nauke, struke demografa čije mišljenje cijenim ključni razlog korupcija i to u najširem smislu riječi od ekonomske do političke, možda je čak ova druga gora od ove prve, dodaje.

Mnogo je razloga odlaska stanovništva iz Domaljevca, općinski načelnik Stjepan Piljić potencira tri. Rat, poplave iz 2014. godine te ulazak Hrvatske u EU, što je Hrvatima kao većinskom stanovništvu ove općine stvorilo uslove za lakše zaposlenje u evropskim zemljama.

- Mi se pokušavamo nositi sa tim problemom onako kako najbolje znamo. Ono što ohrabruje u čitavoj ovoj priči je da naši ljudi kada odu u inozemstvo ne zaboravljaju svoj kraj, oni se njemu vraćaju, posjećuju ga i vezani su za njega, kaže nam Piljić.

Općinska vlast ima i niz mjera kojima pokušava zadržati stanovništvo pa tako dodjeljuje 1.500 maraka za svako novorođeno dijete, finansijski pomažu učenike i studente, te sufinansiraju prevoz đaka i boravak djece u vrtićima. Otvoreni su i mnogi infrastrukturni projekti, tvrdi načelnik.

- Trenutno je u tijeku milionski projekat vezan za izgradnju vodovoda jer mi do sada nismo na žalost imali izgrađen vodovodni sustav i u zadnje tri godine uložili smo dva miliona maraka, navodi.

Kritičar i hroničar Đuro Kesić smatra da vlast ne radi dovoljno da iskoristi potencijale po kojima je Domaljevac poznat.

Kao posebno neiskorišten potencijal Kesić vidi izvore termomineralne vode ispod Domaljevca koji su prije rata grijali staklenike, u kojima se proizvodilo cvijeće i koji su zapošljavali 50 radnika, danas izgledaju neprepoznatljivo.

Zbog pogrešnih politika, jasan je Kesić, danas više Domaljevčana živi u Frankfurtu na Majni nego u samom Domaljevcu. A da su ulice i kuće puste u ovoj općini, na samoj granici sa Hrvatskom, jasno je svakom ko ovdje dođe.

Priču iz Domaljevca donosi Vahidin Mujagić.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće