Mimohod i smotra folklora

Nedjelja na Danima Tolise rezervirana je za Smotru folklora. Vrhunac Dana Tolise, zadnji dan, spektakl. S nešto kašnjenja, krenuo je mimohod KUD-ova od škole do Lipe kroz Ostružane do stadiona.


Nakon mimohoda ulicama Tolise i kratkih nastupa na organiziranim postajama za okrjepu kod kapelice i kod Tunje Grujića povorka se uputila ka stadionu SD Sloga.

Prije početka službenog programa povorka je prošla kroz ljetnu pozornicu na čelu s domaćim KUD-om "Kralj Tomislav" iz Tolise te su KUD-ovi kratkim nastupima pozdravili publiku, a publika ih je nagrađivala pljeskom.

"Ni'ko ne zna što su muke teške,
ko ne prođe kroz Tolisu pješke!"

"Vidi ti se po očima mala,
da se ne bi puno opirala!"

Tako su članovi KUD-a "Kolo" iz Vukovara pozdravili Tolišane i zaradili najveći pljesak okupljene publike prilikom predstavljanja.
Nema ravna slavonskom bećarcu. Da to nije samo lokalpatriotizam svjedoči i podatak da je UNESCO 2011. godine upisao bećarac u svoj popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Voditelji Nina Ivanović i Josip Arlović službeno su otvorili (i vodili) koncert, a prvi nastup imali su maloprije spomenuti, KUD "Kolo" iz Vukovara. Prije glazbeno-plesnog nastupa "Ajde diko, ajde lane moje" uprizorili su duhoviti razgovor dvije seoske žene koje su sa dozom straha i skepse komentirale današnje vrijeme i današnje "normalno" te nastup zaključili, a čim drugim nego bećarcem:

"Ženit ću se i ja ove zime,
samo ne znam s njom il' š njime!"

Odličan je bio i nastup HKUD-a "Valpovo 1905" u čijem su se nastupu isticali brojnost skupine, raznolika i razigrana nošnja te uvijek zvonki i gromoglasni vokali ženskih članica skupine.

A najveće simpatije publike osvojio je Romski resursni centar sa svojom folklornom sekcijom, Romsko kulturno umjetničko društvo "Darda" izvodeći "Romski ples iz Baranje".

Dobro nam poznati gosti, KUD Napredak iz Odžaka predstavio se sa spletom izvornih kola Posavine, a KUD "Stari hrast 2000" plesovima Srednje Bosne. I jedni i drugi su se prestavili s iznimno mladom postavom čime su zaradili poštovanje publike.

KUD 'Pejo Marković' iz Lipnice kod Tuzle počastio nas je ženskim makedosnkim orom "Bojmija". Publika je uvijek uživala u njihovim nastupima kako zbog mladosti i ljepote njihovih članica tako i zbog egzotičnosti nošnji i plesova Makedonije koje su nam u više navrata predstavljali, a koji nisu karakteristični za naš kraj tj. nemamo priliku ugostiti puno KUD-ova koji ih predstavljaju.

Veseli, gromoglasni, šaroliki bili su članovi KUD-a "Tomislav" iz Cerne koji nas je na odlasku počastio serijom duhovitih bećaraca. Pravi Slavonci.

Uvijek rado viđeni na toliškoj smotri folklora je i UKPD "Taras Ševčenko" iz Kaniže kod Slavonskog Broda. Izveli su najpoznatiji ukrajinski ples Hopak koji se sastoji od uvodnog plesa sa kruhom, atraktivnog i brzog plesa sa plesnim figurama te pozdravnim plesom te su uz KUD iz Darde najviše puta nagrađivani pljeskom!
Breakdance - na wikipediji piše: "Razvio se krajem 1970-ih u Bronxu i Harlemu." - Samo ću reći, pogledajte ukrajinske plesove, pogledajte UKPD "Taras Ševčenk" iz Kaniže! Početkom sedamdesetih. Pih! Bronx i Harlem. Pih.

HKUD "Husino" iz Husina kod Tuzle predstavio se sa izvornim pjesmama i kolima Husinskog kraja: Tandara mandara, Đetam đevam, Vijačko i poravno kolo. Šargija i violina, kad ih poslušate i pogledate plesove, komotno mogu proći pod Posavce.
Ali narodna nošnja nije karakteristična za naš kraj.

Ovogodišnju smotru svojim nastupima obogatili su KUD "Kupina" iz Kupine, Velika Kopanica, Kulturni centar „Igrišće“ Županja te KUD "Josip Kozarac" iz Štitara izvodeći kola, pjesme i bećarce slavonskog kraja.
"Oj Toliso morat ću te slikat', pa te neću zaboravit' nikad!" Tako su nas na kraju nastupa pozdravili Štitarčani.

Za kraj koncerta nastupili su uvijek odlični domaćini - KUD "Kralj Tomislav" iz Tolise sa spletom izvornih kola. Mladi, veseli, uigrani. Milina ih gledati!

Kiša je zaprijetila večeras. Jaki petominutni pljusak potjerao je publiku pod suncobrane tijekom nastupa Valpovčana, ali nije uspio pokvariti odličnu atmosferu i nastavak koncerta.
Kako smo i navikli, na kraju koncerta publika se uhvatila u kolo na zvuke izvorne glazbe Toliških mladića!

Nakon koncerta organizirana je večera za sudionike smotre, sponzore i sve one koji su sudjelovali u organizaciji i realizaciji Dana Tolise. KUD-ovima su uručene zahvalnice, a Plaketu za iznimne zasluge dobio je bivši selonačelnik, a sad kvartogradonačelnik Mijo Oršolić Kršin.
Eksplozivnu mladost 13 KUD-ova zapalio je tamburaški sastav Slavonski suton. Puno veselja i plesa u dvorani do rastanka.

Završili su još jedni Dani Tolise. Regata na Savi, tiskanje i promocija knjige Sabrana djela Ambre Maroševića, dodjela književne nagrade "fra Martin Nedić", šahovski turnir, biciklijada, tombola Tri bicikla, koncert Klape Cambi, Igrarijada, natjecanje u pravljenju pogače, fiša, čobanca, degustacija čvaraka, kraft piva i za kraj, smotra folklora - nadamo se da ste pronašli ponešto za sebe i da ste uživali.
Do godine!

Snimku nastupa pogledajte ispod

tekst: Damir Oršolić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće