Najveći broj razvojačenih branitelja u Orašju podnio zahtjev za egzistencijalnu naknadu u ŽP

Nakon što je koncem listopada ove godine usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branitelja u ŽP, već od 9. ovoga mjeseca krenulo se s prikupljanjem potrebne dokumentacije i podnošenjem zahtjeva za ostvarivanjem ovoga prava.

Suština izmjena i dopuna ovoga zakona je da se osigurava pravo na egzistencijalnu naknadu braniteljima HVO-a mlađim od 57 godina, koji nemaju veća primanja od polovice najniže mirovine u F BiH, kao i osobama koje su tijekom Domovinskoga rata bile u radnoj obvezi, bez obzira na godine starosti. Dva tjedna od početka ovih aktivnosti, Grupa iz oblasti vojne evidencije Orašje, izdala je 250 Uvjerenja o pripadnosti postrojbi, te 50-ak o radnoj obvezi i Civilnoj zaštiti. Luja Krištić Tomašević, šefica Grupe iz oblasti vojne evidencije Orašje, kazala je kako im se u prva dva tjedna obratio iznimno veliki broj stranaka, što je stvaralo i prilične gužve, ali su uz poštivanje epidemioloških mjera uspjeli odgovoriti svim zahtjevima. Osobe koje imaju pravo na ovu naknadu i dalje dolaze, ali u puno manjem obimu, ističe Krištić Tomašević, te podsjeća da njihov ured radi svakodnevno od 8 do 16 sati. Prema njenim riječima, u ŽP je oko 500-njak osoba koje će imati pravo na ovu naknadu, po županijskom zakonu.

Pored ovih uvjerenja, osobe koje mogu ostvariti pravo na egzistencijalnu naknadu u ŽP, trebaju prikupiti još sedam različitih dokumenata i predati ih Službi za pitanja branitelja po mjestu prebivališta. U Orašju je, prema riječima Mladena Markovića, šefa ove službe, do sada predano 240 zahtjeva pripadnika HVO-a, a u narednim danima očekuju i nove. Sada je na Službi da izvrši uvid u dokumentaciju i donese Rješenje o ostvarivanju prava na ovu naknadu, koje će potom proslijediti Ministarstvu branitelja ŽP na reviziju. Prema Markovićevim riječima, isplata sredstava najvjerojatnije neće biti u ovoj godini, s obzirom na potrebnu proceduru ali i stanje s koronavirusom i smanjen kapacitet ljudskih resursa, no to neće umanjiiti iznos novčanih naknada, koje će biti isplaćene retroaktivno od dana podnošenja zahtjeva.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće