ETNO SOBA U OŠTROJ LUCI – RIZNICA BOGATSTVA POSAVSKOG KRAJA

ETNO SOBA U OŠTROJ LUCI – RIZNICA BOGATSTVA POSAVSKOG KRAJA
Sačuvati sjećanje na svoje pretke i život kojega su živjeli prije 100-inu i više godina, bila je osnovna nit vodilja uređenja Etno sobe u Oštroj Luci. Inicijativu za to pokrenuo je još 2021.godine nekadašnji župnik Župe Imena Marijina Oštra Luk-Bok otac Zvonko Martić, koji je bio voditelj folklora KUD-a „Ravnica“, a što su vrijedne članice prihvatile i provele u djelo i 2017.g..

Etno sobu otvorile za javnost. Značaj ovoga projekta prepoznala je i federalna ministrica kulture Zora Dujmović, koja je financijski pomogla otvorenje Etno sobe.

U ovoj istinskoj riznici kulturnog bogatstva i tradicije posavskoga kraja, nalaze se vrlo vrijedni eksponati i originalni primjerci, od narodnih nošnji, do namještaja, posuđa i oruđa, koje su nosili i koristili naši stari.
Puno ljubavi, vremena, truda, rada ali i financijskih sredstava uloženo je u ovu prostoriju, koja će na trenutak vratiti posjetitelje u prošlost, kada se živjelo dosta skromno, ali sretno i zadovoljno i jako cijenilo što se imalo.
Sreću na licu zatekli smo prilikom našeg posjeta Etno sobi kod majke Luce, Ruže, Mande i Kate, koje su s ponosom predstavile ovo neprocjenjivo bogatstvo, ali i ručni rad za kojega su dobili i brojna priznanja i diplome, koji krase zidove ove jedinstvene sobe.
Majka Luca Šošić, kako je od milja zovu njene kolegice, dala je veliki doprinos ovome značajnom projektu i zahvaljujući svojoj upornosti, viziji i želji da ovaj projekt ugleda svjetlo dana, uspjela je, uz potporu i angažman još nekoliko članica KUD-a.
Etno soba na ponos je cijele Mjesne zajednice Oštra Luka. „Ovo je neprocjenjivo bogatstvo i jedinstvena ljepota naše tradicije i kulturne baštine“, suglasne su naše domaćice, koje tradiciju izvorne pjesme i posavskih običaja u KUD-u njeguju od samog osnutka 1997 godine.
Majka Luca želi još nekim starim detaljima oplemeniti ovaj prostor, a trenutačno joj nedostaje stari drveni umivaonik, kojega bi željela imati u ovoj postavci, te tkalački stan. Pozvala je vlasnike ovih predmeta da ih ili doniraju ili prodaju za njihovu etno kolekciju.
Luca Šošić, Ruža Pejić, Manda Kopić i Kata Kopić, osim što od zaborava čuvaju naše kulturno naslijeđe, promoviraju ljepotu naše tradicije i običaja na različitim festivalima i manifestacijama u BIH i Hrvatskoj.
Posebno su zamijećene na festivalima čipke u Lepoglavi, Sikirevcima i na Buškom jezeru, gdje s ponosom prezentiraju vrlo zahtjevne tehnike raspleta, necanja i heklanja, koje su na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine.
NI jedna od njih, kažu, ne žale truda, muke i vremena za ovo što rade, jer to vole i žele prenijeti na mlađe generacije.
Pozvali su sve mlade, koji su zainteresirani za ručni rad, da im se pridruže i zajedno od zaborava sačuvaju istinsko bogatstvo i ljepotu koju baštinimo. Vrata Etno sobe u Oštroj Luci, u Školskoj ulici, otvorena su svakodnevno za sve ljubitelje tradicije i sve posjetitelje.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće