Bh. institucije se vraćaju na Windows 98, kako bi izbjegli ruske hakerske napade

Nakon prijetnje ruskih hakera da će napasti kompletnu internet mrežu Bosne i Hercegovine, naša zemlja je poslala ekspresan odgovor.

Stara kompjuterska oprema kojom raspolažu državne institucije, možda će konačno odigrati svoju pravu ulogu.

“Mi smo spremni pa neka udaraju koliko hoće. Ponovo smo na sve računare vratili Windows 98, koji je apsolutno imun na sve oblike virusa i hakerskih upada, jer ovi današnji hakeri veze nemaju kako on funkcioniše. Doduše veliki broj kompjutera već aktivno radi na ovom sistemu, tako da smo izvršili samo modifikaciju na manjem broju mašina koje imaju modernije verzije. Neka izvole i probaju, mi imamo mehanizme za odbranu i nema te sile koja može provaliti u naše podatke”, govori Sanel Tab, šef IT odjela za zaštitu javnog sektora BiH.

Pored stare verzije Windowsa, naši kompjuteri imaju posebne mehanizme zaštite koje je gotovo nemoguće dešifrovati čak i ukoliko neko provali u sistem.

“Recimo hipotetički i da provale u sistem, tu će upasti u još veću zamku zbog dva razloga. Kao prvo, naši ljudi veze nemaju šta znači imenovati foldere i dokumente po nekoj klasifikaciji, te umjesto da ukucaju naziv dokumenta i datum, oni stave neke kodove poput ‘Mejra-ne briši’, ‘Tekst za Hamu’ i slično. Drugi razlog je što ti kompjuteri imaju toliko trojanaca jer ih mi ne čistimo nikad, da kada bi neki haker ušao njemu bi automatski pregorio računar. Dakle nema teorije da naša administracija bude provaljena, u to budite sigurni”, dodao je Tab.

Ovakav sistem odbrane razmatraju da uvedu i u Pentagonu, obzirom da često muče muku sa pokušajima napada od strane hakera iz svih krajeva svijeta. Ukoliko se odluče, ekspertni tim iz BiH bi trebao otputovati i riješiti problem do kraja narednog mjeseca.

Tekst je satiričnog karaktera.

Izvor: satro.info

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće