EVO KAD I GDE NAJČEŠĆE UBADAJU KOMARCI KOJI PRENOSE VIRUS ZAPADNOG NILA!

EVO KAD I GDE NAJČEŠĆE UBADAJU KOMARCI KOJI PRENOSE VIRUS ZAPADNOG NILA!

Dr Drakulović daje preporuke zaštite od zaraznih insekata

Od groznice Zapadnog Nila u Srbiji je obolelo 69 ljudi. Prema informacijama Instituta Batut, svi pacijenti su u stabilnom stanju i u fazi oporavka. Proveravali smo koliko je situacija ozbiljna

Mali insekti i ovog leta prave ljudima velike probleme. Njihov ujed, osim što izaziva nesnosan svrab, neretko i bol, ukoliko je zaražen može izazvati veće komplikacije. Na pomen prisustva virusa Zapadnog Nila u našoj zemlji, građani ne pokazuju strah. Simptomi bolesti javljaju se od dva do 14 dana od trenutka uboda zaraženog komarca. Stručnjaci istuču da je ova sezona dosta blaža u odnosu na prethodne po pitanju oboljevanja od tog virusa. Za razliku od prošle godine kada je bilo i smrtnih ishoda, ove nisu zabeleženi, a broj zaraženih manji je za 70 odsto.

Dr Drakulovićfoto: Kurir televizija

- Kod 80 odsto inficiranih bolest protiče asimptomatski, 20 posto inficiranih razvija blaži oblik bolesti, odnosno neiznvazivno oboljenje sa simptomima kao što su glavobolja, groznica, bolovi u mišićima i zglobovima, blagi osip i otok limfnih žlezda. Međutim, manje od 1 posto inficiranih razvija težak oblik bolesti - rekla je Mitra. Drakulović, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". U riziku da teže obole su osobe starije od 50 godina, oni sa hrničnim oboljenjima i dijabetesom. Vakcina protiv groznice Zapadnog Nila ne postoji, a jedina mera zaštite je zaštita od samog uboda komarca.

- Komarci iz roda kules pipijens koji prenose virus zapadnog nila, oni ubadaju u sumrak najčešće, ubadaju nas u prostorijama gde živimo, oko naših kuća, u našim baštama i u baštama restorana. Preporučuje se nošenje svetlijih boja, odeće dugih rukava i nogavica jer komarci ubadaju kroz pripijenu odeću, preporučuje se upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela tokom boravka na otvorenom. - kaže Drakulović. Virus Zapadnog Nila najsuroviji po naše građane bio je 2018. godine kada je zabeleženo više od 400 inficiranih, dok je 36 osoba umrlo. Sezona prenošenja virusa obično traje od juna do novembra.

VIDEO

Izvor: Kurir.rs

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće