Američki istražitelji tjedan dana rastavljali rusko oružje u Ukrajini, ostali su poprilično iznenađeni

Ključni tehnološki dijelovi oružja sastavljeni od komada proizvedenih u tvrtkama sa sjedištem u SAD-u i EU

Kada smo rastavili zaplijenjeno rusko oružje pronađeno u Ukrajini, otkrili smo da su njegovi ključni tehnološki dijelovi sastavljeni od komada proizvedenih u tvrtkama sa sjedištem u SAD-u i EU. To uključuje poluvodiče, mikročipove, antene i drugu opremu - zaključili su američki istražitelji streljiva i vojne opreme nakon jednotjednog posjeta Ukrajini. Koristili su poseban pribor, povećala, odvijače kako bi rastavili opremu na najsitnije dijelove.

- Napredno rusko oružje i komunikacijski sustavi izgrađeni su pomoću zapadnih čipova - rekao je Damine Spleeters, jedan od istražitelja iz udruge Conflict Armament Research za New York Times.

Američki dužnosnici dugo su vremena hvalili zapadne zemlje da naprednom tehnologijom i streljivom opskrbljuje ostatak svijeta. No, nakon napada na Ukrajinu, SAD je suočen s činjenicom da je napredno oružje koje koriste ruske snage proizvedeno zahvaljujući američkim inovacijama.

Iako su tehnologiju izradile američke i europske tvrtke koje su zabranile svoj izvoz u Rusiju, veliki dio njihovih proizvoda već se nalazi u Rusiji. Zabrana uvoza ometa sposobnost Rusije da proizvede novo oružje koje bi zamijenilo ono uništeno u ratu. U četvrtak je administracija američkog predsjednika Joea Bidena najavila daljnje sankcije o graničenja Rusiji i Bjelorusiji, dodajući 71 organizaciju na vladin popis koji nastoji spriječiti daljnju prodaju napredne tehnologije.

Poteškoće s nabavkom

Visoki američki dužnosnici su pod uvjetom anonimnosti za New York Times izjavili kako je Rusija imala poteškoća s nabavom mikročipova kako bi nadopunila zalihe preciznog streljiva nakon što je Zapad uveo ograničenja na izvoz poluvodiča, računala, lasera, telekomunikacijske opreme i druge robe.

- Naš izvoz u Rusiju u kategorijama u kojima imamo kontrolu izvoza, uključujući poluvodiče, pao je za više od 90 posto od 24. veljače - rekla je američka ministrica trgovine Gina Raimondo.Rusija je od invazije prestala objavljivati mjesečne podatke o trgovini, ali carinski podaci njenih glavnih trgovinski partnera pokazuju da su isporuke bitnih dijelova i komponenti naglo pale.

Prema podacima koje je prikupio Matthew C. Klein, ekonomski istraživač koji prati učinak kontrole izvoza, ruski uvoz industrijskih proizvoda iz devet velikih gospodarstava za koje su dostupni podaci pao je u travnju 51 posto u usporedbi s prosjekom od rujna 2021. do veljače 2022. Rusija je jedan od najvećih svjetskih izvoznika oružja, posebno u Indiju, ali se njezina industrija uvelike oslanja na uvozne sirovine. Trećina opreme koju Rusija uvozi dolazi iz Sjedinjenih Država, Europe, Japana, Tajvan ili Australije koje su uvele sankcije Moskvi.

Američki dužnosnici kažu da su, s nizom drugih sankcija koje zabranjuju ili obeshrabruju trgovinske odnose, izvozne kontrole bile vrlo učinkovite. Ukazali su na ruske tvornice tenkova koje su otpustile radnike i bore se s nedostatkom dijelova. Američka vlada također je primila izvješća da ruska vojska pokušava pronaći dijelove za satelite i naočale za noćni vid, kažu dužnosnici.

Tehnološke sankcije naštetila su i ključnim drugim ruskim industrijama poput proizvodnje nafte i plina. No, analitičari smatraju da će se najveće posljedice trgovinskih barijera početi osjećati tek na jesen. Iako proukrajinske zemlje nastavljaju usvajati sankcije protiv Kremlja kao odgovor na njegovu agresiju, rusko gospodarstvo za sada je izbjeglo težak kolaps zahvaljujući kontroli kapitala i povećanju kamatnih stopa. Šef ruske središnje banke upozorio je da će se zemlja vjerojatno suočiti sa strmim gospodarskim padom jer joj zalihe uvezene robe i dijelova ponestaju.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće