Rekordna inflacija u evrozoni

Inflacija u evrozoni je u maju dostigla najviši nivo od uvođenja evra, prije svega zbog poskupljenja energenata. U Njemačkoj inflacija iznosi 7,9 odsto po domaćem računu ili 8,7 odsto po Evrostatu.

Roba i usluge u evrozoni u maju su koštali prosječno 8,1 odsto više nego prije godinu dana, saopštio je u utorak evropski zavod za statistiku Evrostat. Stopa inflacije je tako četiri puta veća nego što je bio zacrtani cilj Evropske centralne banke (ECB), koja teži inflaciji od dva posto. U martu i aprilu je poskupljenje u evrozoni iznosilo prosječno 7,4 odsto.

Visoka stopa inflacije smanjuje kupovnu moć građana, jer za evro mogu manje da kupe nego ranije. U poređenju sa majom prošle godine energenti su poskupili za 39,2 odsto, a hrana i piće za 7,5 odsto. Cijene neobrađene hrane su porasle za 9,1 odsto, a usluge za 3,5 odsto.

Male razlike u statističkim metodama

Za Njemačku je Savezni zavod za statistiku u Vizbadenu u ponedjeljak objavio prvu procjenu inflacije za maj navodeći da ona iznosi oko 7,9 odsto. Evrostat je rast cijena životnih troškova u Njemačkoj procijenio na 8,7 odsto. Viša procjena Evrostata može se objasniti drugačijom metodom računanja za 19 članica EU koje su uvele evro.

Takva stopa inflacije nije zabilježena od ujedinjenja Njemačke 1990. U pokrajinama na zapadu zemlje slično je bilo samo u zimu 1973/1974 u vreme prve naftne krize.

Inflaciju i sada podstiče veliko poskupljenje energenata, kako u Njemačkoj, tako i u drugim članicama evrozone. 

Njemačka vlada je usvojila dva paketa mjera vrijedna milijarde evra da rastereti građane.

Kad će reagovati čuvari stabilnosti evra?

U međuvremenu, na vidiku je i prvo povećanje referentne kamatne stope u evrozoni u posljednjih jedanaest godina.

Evropska centralna banka je nagovjestila da će u dva koraka u julu i septembru ukinuti sadašnju negativnu kamatnu stopu na depozite od minus 0,5 odsto. To je u planu zato što banka višom kamatnom stopom može da suzbije rast inflacije.

Stručnjaci trenutno polaze od toga da će ECB na svojoj sjednici 9. juna donijeti odluku najprije o prestanku kupovine državnih obveznica, a da će onda u julu po prvi put povećati kamatne stope.

Druge velike centralne banke kao što je američki FED već su povećale kamate zbog jakog rasta cijena, prenosi DW.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće