Stotine miliona eura bačene u vodu

Stotine miliona eura bačene u vodu

Ovako izgleda najružniji hotel na svijetu i danas zjapi prazan

Kostur zgrade izgrađen je 1992. godine, kada se stalo s radovima. Nakon 16 godina, gola betonska konstrukcija prekrivena je staklom i metalnim pločama, a ovaj poduhvat koštao je 167 miliona eura

Hotel Ryugyong, inače poznat i kao "hotel propasti", nalazi se u sjevernokorejskoj prijestolnici Pjongjang i prozvan je najružnijim na svijetu. Temelji ovog masivnog hotela u koji je uloženo 700 miliona eura postavljeni su još 1987. godine, ali do danas niko u njemu nije prenoćio.

Hotel je trebao biti otvoren 1989. godine na Svjetskom festivalu mladih i studenata i tako osvojiti rekord najviše zgrade na svijetu, međutim to se nikada nije dogodilo. Sjeverna Koreja doživjela je ekonomski krah nakon što je uložila ogromnu količinu novca u izgradnju novog stadiona i širenje aerodroma, prenosi Index.hr.

Kostur zgrade izgrađen je 1992. godine, kada se stalo s radovima. Nakon 16 godina, gola betonska konstrukcija prekrivena je staklom i metalnim pločama, a ovaj poduhvat koštao je 167 miliona eura.

image

Vjerovalo se da je hotel nesiguran/

Njemački lanac luksuznih hotela Kempinski javno je obznanio učestvovanje u upravi hotelom, te najavio veliko otvorenje 2013. godine. Samo nekoliko mjeseci kasnije, napustili su projekat, nakon čega su se proširile glasine da je zgrada nesigurna iznutra.

Jedna od tih rijetkih osoba kojima je bio dozvoljen posjet hotelu je Simon Cockerell, direktor turističke agencije iz Pekinga, koji je 2012. godine zatekao ogoljenu i nedovršenu betonsku infrastrukturu.

image

Hotel u Pjongjangu/

- Bilo nam je potrebno puno vremena podići se na 99. sprat dizalom, jer postoji samo građevinski lift, a ne savremeno dizalo sa svim tipkama, objasnio je.

Hotel je visok 330 metara, a trebao je sadržavati preko 3.000 soba i pet rotirajućih restorana na vrhu, odakle bi se pružao pogled na čitav grad. Prošlo je 36 godina od početka gradnje, no i dalje nije primio nijednog gosta.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće