OBILJEŽAVANJE 31. OBLJETNICE UTEMELJENJA RATNE BOLNICE TOLISA

OBILJEŽAVANJE 31. OBLJETNICE UTEMELJENJA RATNE BOLNICE TOLISA

Na današnji dan, 19. listopada 1992. zaprimljen je prvi pacijent u Ratnoj bolnici Tolisa, pa je upravo taj datum uzet kao Dan njezina utemeljenja.

Ratna bolnica, koja predstavlja ponos posavskoga kraja, bila je smještena u improviziranim bolničkim uvjetima prostorija Franjevačkog samostana u Tolisi. U dokumentima je navedeno kako je kroz nepune četiri godine rada u ratnim uvjetima, zbrinuto blizu 20.000 pacijenata i spašeno stotine života vitezova Posavine i civila. Kroz Ratnu bolnicu je prošlo i pomagalo 58 vrhunskih stručnjaka iz Hrvatske, dok su iz Posavine 153 domaća zdravstvena i nemedicinska kadra prošla tijekom postojanja Ratne bolnice, koji su nesebično spašavali živote. Obavljeno je 520 operacija i 2.150 raznih kirurških zahvata.
Prigodan program u povodu obilježavanja 31. obljetnice Ratne bolnice Tolisa biti će upriličen u subotu 21. ovoga mjeseca. Tog dana će najprije u crkvi na Raščici biti služena sveta misa u 11 sati za poginule i umrle pripadnike Ratne bolnice, nakon koje će biti upriličen i posjet muzeju Vrata Bosne. U 13 sati izaslanstvo će položiti vijence kod spomenika u Gradskom parku u Orašju, a program će okončati prigodnim domjenkom za sve bivše pripadnike vojne Ratne bolnice Tolisa. Iz organizacijskog odbora su pozvali sve uposlenike ove zdravstvene ustanove koji su radili tijekom Domovinskog rata, kao i članove njihovih obitelji, da svojim dolaskom uveličaju obljetnicu ove važne zdravstvene ustanove, na čijim temeljima je izrasla današnja Županijska Opća bolnica Orašje.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće