PROSVJED POLJOPRIVREDNIKA NA MAGISTRALNO CESTI ORAŠJE - TUZLA U ČETVRTAK 7. RUJNA

PROSVJED POLJOPRIVREDNIKA NA MAGISTRALNO CESTI ORAŠJE - TUZLA U ČETVRTAK 7. RUJNA

Udruga poljoprivrednika „Orašje“ najavila je za četvrtak 7. rujna javno okupljanje –prosvjed na magistralnoj cesti Orašje –Tuzla, u neposrednoj blizini Graničnog prijelaza Orašje.

U dopisu upućenom medijima, iz Udruge navode kako će prosvjed započeti u 12,00 sati i trajati sve do ispunjenja zahtjeva koje je Udruga uputila Federalnom Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a koji do sada, po njihovim riječima, nisu ispunjeni. Prosvjed će biti na dijelu ceste između semafora i raskrižja lokalne ceste Orašje – Draganovci i magistralne ceste Tuzla – Orašje. Iz Udruge poljoprivrednika „Orašje“ navode kako Granični prijelaz Orašje neće biti blokiran, ali u slučaju ignoriranja prosvjeda od strane navedenog ministarstva, biti će prinuđeni i na tu nepopularnu mjeru i to za sva vozila, što se ne odnosi na hitne slučajeve.
Iz Udruge su uputili Federalnom Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dopis sa zahtjevima za okončanje prosvjeda:
1. Isplata obećane pomoći za proizvedenu pšenicu 2022./2023. u traženom iznosu od 600 KM/ha, zbog ekstremno visokih troškova inputa u proizvodnji i abnormalno niske otkupne cijene zbog manjka interesa Ministarstva za zaštitom domaćih proizvođača.
2. Trenutna isplata dospjelih poticaja.
3. Hitan sastanak s ministrom poljoprivrede povodom pitanja kako ući u jesensku sjetvu s trenutnim cijenama inputa i potencijalnim ponavljanjem ovogodišnjeg scenarija nezaštićenog domaćeg poljoprivrednog proizvođača sa veoma niskom otkupnom cijenom spram troškova ulaganja, te razgovor vezan za stavku br. 5 ovog dopisa.
4. Ukidanje obaveznog prilaganja fiskalnog računa sjemenske pšenice radi ostvarenja poticaja zbog ekstremno visokih cijena sjemenske pšenice.
5. Trenutno obustavljanje obrade zahtjeva za mjeru „Podrška investicijama u izgradnju ili proširenje odnosno opremanje građevinskih objekata u svrhu obavljanja dorade i prerade poljoprivrednih proizvoda“ iz programa kapitalnih ulaganja, te uvid u listu korisnika i njihov traženi iznos. Promijeniti pravilnik navedene mjere iz razloga što 86 subjekata svojim investicijama predstavljaju gotovo 45% ukupnog iznosa ulaganja, dok ostalih 55% iznosa ulaganja se odnosi na 2 966 subjekata u ostalim mjerama. Nakon uvida u listu korisnika i njihove tražene iznose kroz sastanak dogovoriti povoljnije uvjete za poljoprivredne proizvođače, a korporacije i poduzeća sa dodatnim vrstama djelatnosti ograničiti na niže iznose potpora.
6. Dozvola za kretanje zdravih svinja u područjima zaraženim Afričkom svinjskom kugom, to jest mogućnost prodaje i prerade svinja.
7. Ubrzano donošenje odluke i početak isplate naknade za eutanazirane svinje.
8. Smanjenje referentnog prinosa ječma i pšenice na 1.5 t/ha, te potpuno ukidanje referentnog prinosa suncokreta.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće