U selu Ada kod Odžaka ove godine očekuju iznadprosječan urod pšenice i ječma

Globalna kriza koja se nadvila nad Evropskim kontinentom, pa i nad našom zemljom ukazuje na to da će kriza sa hranom biti vrlo izvjesna.

Odžačka općina je poznata kao poljoprivreda sredina. U selu Ada obavljena je prva ovogodišnja ogledna polja BC-instituta za Bosnu i Hercegovinu i rezultati su odlični kada je urod u pitanju. Druga strana medalje je da će u vrijeme sve veće potrebe za hranom, i ove godine odžačka polja ostati najzapuštenija.

BC-Institut iz Zagreba za Bosnu i Hercegovinu u selu Adi kod Odžaka je proveo svoje prvo ogledno polje za pšenicu i ječam na imanju Nikice Dubravca.

„Ako situacija se bude odvijala, oborina je bilo dosta tako da očekujemo prosječne ili iznadprosječan urod“, kazao je Damir Mišetić, direktor BC-Instituta za BiH.

„Ja sam jako zadovoljan s tim i veoma kvalitetno sjeme i što se tiče stručne suradnje ja sam zadovoljan i nadam se da će ta suradnja da potraje“, kaže Nikica Dubravac, poljoprivrednik iz Ade.

Vremenske okolnosti ove godine idu na ruku poljoprovrednim kulturama, posebice kada je urod upitanju, ali postoji i druga strana odžačke poljoprivrede.

„Tvrtka BC sjeme od kad je osnovana 2013 je uvijek imala i sjemensku proizvodnju kukuruza konkretno na ovom području odžačkom u prosjeku na osamdeset hektara međutim ovo godine nismo ništa posijali“, poručuje Damir Mišetić, direktor BC-Instituta za BiH.

Odžački poljoprivrednici su bili više nego zadovoljni kada su nakon objavljenoga natječaja dobili zemlju za obradu i sjetvu, ali se ispriječio sudski spor, pa je zemljište ostalo neobrađeno.

„Po nekim mojim saznanjima negdje oko petsto hektara zbog ko zna kakvih sporova i interesa i zbog čega je sad to sve ostalo“, rekao je Nikica Dubravac, poljoprivrednik iz Ade.

Simptomatično je to baš za ovo poljoprivredno područje gdje je urod bio izrazite kvalitete.

„Nama ta činjenica ko što sam maloprije rekao da Barila i Keloks pojedine naše hibride koriste kao poboljšivače za svoje proizvode ukazuje na to da ne smijemo biti slijepi da to trebamo to maksimalno iskoristiti da se ovakve stvari ne događaju ne ponavljaju“, smatra Damir Mišetić, direktor BC-Instituta za BiH.

Nakon rata i pošasti nastale poplavama 2014. odžačka poljoprivreda, umjesto da se zbog izuzetnog potencijala razvija, sada trpi birokratsku blokadu.

federalna.ba/Miro Sirovina

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće