Analiza novinara Nicka Ottensa

Atlantic Sentinel: Razlozi zbog kojih se mora biti oprezan oko mogućeg raspada Bosne i Hercegovine

Daniel Berman, koji s vremena na vrijeme doprinese svojim tekstovima u Atlantic Sentinelu, napisao je tekst na svom blogu, pod nazivom: "Nemirna realnost: Zašto se Bosna ne bi raspala"?

U svom tekstu Berman navodi kako je sadašnja situacija neodrživa.

- BiH je podijeljena na dva dijela: Republika Srpska, gdje su Srbi većina, te Federacija BiH. Federacija je između sebe podijeljena na 10 autonomnih kantona, gdje u pet vladaju Bošnjaci, u tri Hrvati, dok su dva izmiješana.

Podjela države nastala je nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine koji je završio rat u BiH. Zadržao je mir, ali utvrdio etničke podjele.

U tekstu se navodi kako vladajuće stranke u RS konstantno traže više autonomije od centralne vlade, koja je već sada jedna od najslabijih u svijetu, i žele da se pridruže susjednoj Srbiji, gdje bi nacionalisti sa radošću primili RS kao kompenzaciju za Kosovo.

- Ove političke opsesije su ostavile ekonomiju BiH u žalosnom stanju. Skoro polovina populacije je nezaposlena, a 40 posto živi ispod granice siromaštva - navodi Berman, koji postavlja nakon svega pitanje:

"Zašto ne dati svima ono što žele, vlastitu državu?

Razlog zbog čega Zapad nije dozvolio raspad Bosne i Hercegovine jeste bojazan da bi to dovelo do ratnih zločina i etničkog čišćenja.

- To je danas manje uvjerljiv argument, sada kad svi oni iz rata nisu na vlasti - tvrdi Berman i dodaje:

"Danas se to radi upornim demantovanjem i kritikovanjem efektivne vlade".

Naredni argument protiv raspada i otcjepljenja jeste što je nemoguće povući pravednu liniju razgraničenja. Bošnjaci žive među Srbina, Kršćani među muslimanima, tvrdi Berman.

Etničko čišćenje tokom rata i kasniji "transferi" stanovništva napravili su različite entitete u BiH više homogenim.

Berman navodi kako je sada više od 81 posto u RS-u Srba, a 1991. godine taj postotak je iznosio 55, dok je u Federaciji 71 posto Bošnjaka i 22 posto Hrvata.

- To u prevodu znači da svaki peti stanovnik u RS-u nije Srbin, što nam i govori da neće biti baš sretni oko moguće nezavinosti ovog entiteta - navodi Berman.

Berman navodi kako bi u slučaju otcjepljenja RS, većinski narod uživao u toj državi, ali i da bi bili manje neprijateljski raspoloženi prema Bošnjacima, koji bi tada bili manjina.

- Nacionalizam na svim stranam bi postao manje otrovan kada bi se svi osjećali sigurnim - navodi on.

Priznaje kako bi Hrvati bili gubitnici ukoliko bi Federacija postala većinski naseljena Bošnjacima, ali i dodaje:

- Hrvata ima oko 15 posto u cijeloj državi, ali imaju i najviše opcija, da pređu u Hrvatsku i postanu punopravni članovi EU - navodi u tekstu Berman.

Na kraju teksta Berman se pita šta je alternativa.

- Možda je separacija manje zlo, ali ako nas je historija išta naučila jeste da to može dovesti do novih tenzija, ali i nasilja - zaključuje Berman.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće