Tko je ukrao Valentinovo?

Živio u Rimu svećenik po imenu Valentin. I njemu, kao i ostalim svećenicima, tadašnji car Klaudije I zabrani vjenčavanje njegovih vojnika.

Car je smatrao da vojnici neće htjeti ići u rat ako budu vezani za žene i obitelji. Valentin se oglušio na carevu odluku i potajno je počeo održavati ceremonije vjenčanja. Kad je car saznao za to, naredio je da ga pogube. Nekoliko stoljeća nakon smrti, Valentin je proglašen svecem...

Car zabranio vojnicima da se žene... oni našli svećenika da ih vjenčava, pa ga car zbog toga ubio. Ok, dan Sv.Valentina i treba ga štovati, kome je škodila poklonjena pažnja i slavljenje ljubavi tog dana. Al sve bi bilo ok da markentig nije ukrao emociju, iskomercijalizirano do srži gdje sve ono što bi trebalo biti važno pada u sjenu, a gdje smo bili taj dan i šta smo dobili postaje važnije od toga s kim smo proveli i kako.

I sad ti nemoj kupit za Valentinovo poklon, kaže moj muž, vječni simpatični ironik guglajući po romantičnim aranžmanima, ružičastim valentinskim ponudama, totalno predoziran sa srčekima i finim poklonima koji vrište iz dućana, kupi me!!! Al ipak će se i ove godine unatoč preziru prema iskomercikaliziranom prazniku pridružiti velikom broju muške čeljadi koja na Valentinovo skriva sitnicu ispod kaputa. Priznajemo i mi smo pali u populističke kandže, a tko i ne bi od siline nametnutog gdje se stječe osjećaj grižnje savjesti ako nije pala neka sitnica taj dan.

Stari je mami prije mnogo godina još u prošlom stoljeću kupio za Dan žena novi usisač. Tada se nije ni znalo za Valentinovo. Stara je bila sva presretna ozarena lica, preživio je sve kalvarije i već odavno je odbačen. Međutim, bitno je da je njihov brak izdržao sve nedaće a nije bilo Valentinova i kojekakvih instant praznika.

Na drugoj strani sad moderni mladi brakovi slave godišnjice, obljetnice, Valentinova, Dani majki, Dani žena, Dani očeva, Noći vještica. Neki dan pronađem i dan prije Valentinova da su u Americi prozvali Dan ljubavnice ako je vjerovati Gleedenu, popularnom portalu za sklapanje vanbračnih veza, koji kaže da će 52 % brakolomaca 13.veljače proslaviti svoju skrivenu ljubav. Hrpa datuma koja nam daju lažni smisao da je sve u redu a sve skupa nije ništa posebno osim puno plastike, love i laži.

Na dan zaljubljenih mnogi će muškarci izvesti svoje žene na večeru , tek da vidi susjedstvo, da se održe lažni prividi bajki a kad završi predstava dovezu se kući gdje pri samom krivom pogledu smjeste ispod oka masnicu kao poruku da se ne bi previše uzoholile, te istu noć će završiti u krilu neke mlađe.

I 365 dana u godini i eto mi se baš na Valentinovo volimo najviše, iole zaljubljenom čovjeku nije potreban zakazani 14. veljače da bi pokazao voljenoj osobi što osjeća.

Ako ćeš me voljeti samo za Valentinovo, nemoj me nikako voljeti. To kaže moja prijateljica svom mužu čiji je prošlogodišnji valentinski buket usput kupljen na benziskoj crpki završio u obliznjem parku leteći kroz prozor, jer u buketu nije bio niti jedan cvijet koji ona voli.

Spominjući komercijalizaciju Valentinova u 21. stoljeću , neizostavno je spomenuti da suvremeno potrošačko društvo počiva na marketingu. Zaista, drage moje, od svih tih silnih godišnjica Valentinova, sjećate li se poklona ili se sjećate emocija? Koliko vremena treba za kupnju parfema a koliko da probudite emociju koja će istinski razveseliti vašeg partnera? Poklonite svom partneru emociju, ali ne samo na Valentinovo. Jer trud je ono što se broji i nekad će vam naravno trebati nešto malo novca, al dajte si konačno truda da bar promislite o onome s kim dijelite život, vrijeme, krevet. Jer ne znaš da li ćeš imati i onaj jedan dan na raspolaganju a kamo li onih 365. Razveseli ljude oko sebe, bio zaljubljen ili ne ostavi u srcu nekome duboku brazdu da i kad vas sahvataju teški dani znate da ste voljeli i bili voljeni. Ne padajte na marketing i neke glupe fore da nešto morate, uradite to iz srca iz tabana zato što to tad osjećate i želite. Nemojte silovati zaljubljenost, budite svoji, originalni veselite se sitnicama i hrabrim pokušajima pa makar bila to fijaska kojima ćete se zajedno smijati kad ostarite .

Katarina Pejić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće