Evo kako da pripremite automobil za snijeg

Evo kako da pripremite automobil za snijeg

Kvar na autu je zadnje što želimo i prilikom polaska na duže putovanje, pa se uz redovno održavanje automobila, zimi preporučuje da još jednom provjerite ispravnost i sigurnost vašeg automobila

Iako kalendarski još nije nastupila, niske jutarnje temperature, mraz i padavine su tu da nas podsjete da je zima već stigla.

Upravo zato, posljednji jesenski dani krajnji su rok za provjeru i pripremu vašeg metalnog ljubimca za hladna jutra, poledicu i snijeg na cestama.

Kvar na autu je zadnje što želimo i prilikom polaska na duže putovanje, pa se uz redovno održavanje automobila, zimi preporučuje da još jednom provjerite ispravnost i sigurnost vašeg automobila.

Tako se vozačima savjetuju slijedeće provjere:

ZIMSKA OPREMA

Iako je obavezno posjedovanje zimske opreme dobro poznata stvar, to ne znači da ne trebate obratiti pažnju na ispravnost guma, kao i odgovarajućih lanaca. Nije loše ponoviti ni da dubina šare na zimskim gumama mora iznositi minimalno 4 mm.

Ako ste zimske gume na autu imali i tokom ljetnih mjeseci, ne zaboravite da one zbog vrućine asfalta gube na performansama što direktno utiče na vašu sigurnost tokom vožnje u hladnim mjesecima. Isto tako, ljetne gume nisu adekvatne za vožnju na niskim temperaturama, pa se iz sigurnosnih razloga uvijek preporučuje imati dva seta guma.

Budući da na niskim temperaturama pritisak u gumama opada te se samim time povećava opasnost od proklizavanja, za sigurnu vožnju veoma je važno redovno kontrolisati pritisak u gumama, kao i provjeriti ispravnost rezervnog točka i prateće opreme.

AKUMULATOR

I najiskusniji vozači su barem jednom u životu negdje zakasnili jer u zimsko jutro nisu uspjeli upaliti auto, pa je provjera ispravnosti akumulatora jedna od osnovnih ‘zimskih obaveza‘ kad govorimo o vašem automobilu.

Za ovu provjeru, najbolje se obratiti stručnjaku koji će uz akumulator provjeriti kleme i kablove. Ne zaboravite i da akumulator treba mijenjati svakih nekoliko godina, pa ako sumnjate u njegovu dotrajalost, obavite to prije snijega i velikih minusa.

ANTIFRIZ I ULJE

Sistem hlađenja je jedna od najvažnijih komponenti za ispravan rad motora, tako da je provjera stanja antifriza prije zimskih mjeseci jako važna. Slaba koncentracija odnosno manjak antifriza mogu dovesti do smrzavanja tekućine i izazvati veliku štetu na motoru vašeg automobila.

Za pravilan rad motora na niskim temperaturama neophodno je da, po potrebi, zamijenite ili dospete ulje, a zimi se preporučuje korištenje tzv. ‘lakših‘ ulja odnosno onih manje viskoznosti.

BRISAČI I TEKUĆINA ZA STAKLA

Zbog učestale upotrebe brisača prilikom zimskih padavina, uvijek provjerite njihovu ispravnost te po potrebi zamijenite metlice brisača. Metlice imaju rok trajanja i njihova zamjena se preporučuje barem jednom u toku godine.

Što se tiče tekućine za pranje stakala, imajte u vidu da u našim krajevima zimske temperature mnogu iznositi i do -20, pa bi obavezno trebali imati onu koja se neće smrznuti i na velikim minusima.

SVJETLA I KOČNICE

Zbog smanjene vidljivosti i pojačanog korištenja svjetala, prije vožnje, a posebno prije polaska na duži put, obavezno provjerite ispravnost svih svjetala u automobilu.

Za potpunu sigurnost na cestama tokom zime, provjerite ispravnost kočnica te nivo kočione tekućine.

SAVJET VIŠE

Opskrbite se odgovarajućim sredstvom za podmazivanje brava i ostalih dijelova automobila kao što su poklopac rezervoara, te se pobrinite da auto tokom hladnih dana bude garažirano ili na neki drugi način zaštićeno od oštrih vremenskih uslova.

Ukoliko niste sigurni u neke od vlastitih provjera ispravnosti automobila, obavezno posjetite stručnog servisera, a u slučaju da tokom zimskih mjeseci putujete u druge zemlje, uvijek se prethodno informišite o tamošnjim propisima o obaveznoj automobilskoj zimskoj opremi.

Izvor: oslobodjenje.ba

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće