Hoće li Europljani ostati bez Facebooka i Instagrama?

Europljani uskoro mogu ostati bez Facebooka i Instagrama zbog odluke irskog regulatornog tijela da obustavi prijenos podataka europskih korisnika u SAD, saznaje Politiko.

Irski organ za zaštitu podataka (DPC), koji ima veliki uticaj na poslovanje giganata iz Silicijumske doline u EU, počeo je u februaru da razmatra zakonitost takozvanih „standardnih ugovornih klauzula“ (SCC) koje koriste Facebook, Google i drugi tehnološki giganti za legalan prijenos korisničkih podataka iz EU u SAD.

Irsko regulatorno tijelo za zaštitu podataka je zatim preduzelo novi korak u presudi koja bi mogla da izazove glavobolje za Metu i da je primora da promjeni način poslovanja. Makar u Europi.

DPC je još 2020. godine izdao privremenu odredbu kojom se osporavaju Metini mehanizmi za prijenos podataka europskih korisnika u SAD. Odluka je donijeta nakon istrage koja je otkrila da su podaci koji se nalaze na serverima američkih kompanija lako dostupni američkim obavještajnim službama.

Slučaj je usredsređen na transatlantski pakt o prijenosu podataka koji je poništio Sud pravde Europske unije 2020. godine zbog zabrinutosti kada je u pitanju bezbjednosti ličnih podataka nakon što se prenesu u SAD. EU i SAD su pokušale da postignu sporazum, ali su pregovori usporili, a razmjena podataka je stavljena na čekanje. Odluka se ne odnosi samo na Metu, već i na brojne druge kompanije koje podatke europskih korisnika čuvaju na serverima u SAD.

Odluka DPC-a mogla bi u potpunosti da blokira razmjenu podataka između EU i SAD i time spriječi poslovanje Facebooka i Instagrama u Europi. Meta tvrdi da je poslovanje bez prijenosa podataka praktično nemoguće, a europski regulatori žele da natjeraju kompaniju da svoje podatke čuva na serverima u Europi.

Zanimljivo je da korisnici WhatsAppa, aplikacije koja je takođe u vlasništvu Mete, ne bi trebalo da osjete ovu blokadu jer, kako objašnjava DPC, ovi podaci se obrađuju drugačije.

Istovremeno, DPC je ove nedjelje nastavio istragu i obavjestio druga europska regulatorna tijela o svojoj odluci. Europski zvaničnici u Europskom odboru za zaštitu podataka imaju mjesec dana da potvrde ili odbiju odluku DPC.

Ukoliko potvrde, građani EU bi prije kraja ljeta mogli da ostanu bez Facebooka i Instagrama kakve ih poznaju, ali i bez brojnih drugih online usluga.

Pregovarači EU i SAD do sada nisu uspjeli da dogovore novi sporazum koji bi omogućio nastavak transfera podataka. Meta je još u februaru upozorila da neće biti u mogućnosti da pruža usluge u Europi ukoliko se obustavi prijenos. Kasnije je kompanija to demantovala i dodala da nema namjeru da napusti Europu, ali da mora da se pronađe odgovarajući model kako bi nastavili uspješno da posluju.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće