Volkswagen “preskače” Teslu

Cijeli Volkswagen-a vjeruje da najveći evropski proizvođač automobila može da nadmaši Teslu i postane najveći prodavac EV na svijetu do 2025. godine.

Na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, Herbert Diess je rekao da bi ublažavanje problema u lancu snabdijevanja vjerovatno pomoglo njemačkom automobilskom gigantu da uhvati zalet u narednim mjesecima, piše PCPress.

Tržišta su uvijek vezana za budućnost“, rekao je Diess na pitanje zašto su investitori dali ogromnu prednost Tesli u odnosu na druge tradicionalne proizvođače automobila, kao što je Volkswagen.

Tesla u ovom trenutku ima ozbiljnu prednost. Tesla je vjerovatno najdigitalizovanija automobilska kompanija na svijetu. Ipak, vjerujem da ih možemo prestići po pitanju broja isporučenih vozila na godišnjem nivou do 2025. Godine”, rekao je Diess.

Diess je rekao da je Tesla uspjela da pokaže dobre rezultate i visok prinos uz kredibilan poslovni model. Međutim, on je ponovo potvrdio svoje uvjerenje da bi Volkswagen uskoro mogao da zatvori jaz kada je u pitanju prodaja električnih vozila.

Mislim da će za Teslu, povećanje sada vjerovatno biti malo izazovnije. Otvaraju nove pogone a mi pokušavamo da zadržimo brzinu. Mislimo da ćemo u drugoj polovini godine uhvatiti zalet”, rekao je Diess.

Kriza lanca snabdijevanja

Više od dvije godine nakon pandemije korona virusa, automobilska industrija nastavlja da se bori sa izazovom nabavke ključnih dijelova i proizvodnje dovoljno vozila da zadovolji potražnju.

Očekuje se da će nedostatak kritičnih zaliha, posebno kada je u pitanju proizvodnja baterija, biti stalno ograničenje za rast prodaje električnih vozila u godinama koje dolaze.

Međutim, Diess je rekao da postoje ipak neke pozitivne stvari. On očekuje da će se od sredine godine vidjeti izvijesno olakšanje na tržištu snabdijevanja poluprovodnika.

Rekao bih da ćemo do sredine godine vidjeti ublažavanje ove situacije i u drugom poluvremenu trebalo bi da budemo u boljoj formi ako se situacija ne pogorša, što ja mislim da neće biti slučaj“, rekao je Diess.

Na pitanje, da li to znači da bi kriza poluprovodnika mogla da se završi u drugoj polovini godine, Diess je odgovorio: “Ne bih rekao da će biti kraj, ali vidimo da se situacija mnogo poboljšala.  Mislim da se lanci snabdijevanja i tržište polako vraćaju u normalu”, kazao je on. 

B92

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće