Idealno za gubitak kilograma: Ovo voće ima samo jednu kaloriju i minimalnu količinu šećera

Idealno za gubitak kilograma: Ovo voće ima samo jednu kaloriju i minimalnu količinu šećera

Maline su mnogima omiljeno ljetno voće zbog svog slatkog okusa, ali jeste li znali da su izuzetno zdrave i da posjeduju brojna blagotvorna svojstva?

Također, odličan su izbor za one koji žele smršati, budući da 100 grama ovog voća sadrži samo 53 kalorije, što znači da jedna malina ima samo jednu kaloriju.

One su iznimno bogate vlaknima koja su nužna za zdravu probavu. Konzumiranjem samo šoljice malina unesete osam grama vlakana, što čini čak 32 posto dnevne potrebe vašeg tijela. Vlakna pomažu u eliminaciji toksina iz organizma te su ključna za održavanje zdravlja crijeva i smanjenje upala.

Osim toga, one obiluju vitaminom C i sadrže značajne količine mangana, vitamina K, željeza, fosfora, magnezija, kalija, bakra, kalcija, cinka, te vitamina E, A i B6. Vitamin C je moćan antioksidans, a 100 grama malina pruža čak 44 posto preporučene dnevne količine ovog vitamina.

Maline su jedno od voća koje sadrži minimalnu količinu šećera. Jedna šoljica ovog svježeg voća ima samo pet grama šećera, što ih čini odličnim izborom i za osobe s dijabetesom. Kao poređenje, srednje velika jabuka sadrži oko dvadeset grama šećera.

Poznavanje brojnih pozitivnih svojstava malina potvrđuje i činjenica da su ih naši preci koristili u narodnoj medicini kao pomoć kod različitih tegoba.

Maline su se primjenjivale kao diuretik, za ublažavanje proljeva, menstrualnih problema, kožnih infekcija, infekcija bubrega i mokraćnih kanala, te kod problema s viškom kilograma.

Izvor: radiosarajevo.ba

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće