Šaka sjemenki suncokreta dnevno čini čuda!

Šaka sjemenki suncokreta dnevno čini čuda!

Ljekovita svojstva sjemenki suncokreta potiču od bogatstva vitaminima. Narodna medicina pridaje veliki značaj sjemenkama suncokreta u liječenju reume, artritisa, za jačanje vida i usporavanje starenja.

Suvremena medicina također ističe značaj sjemenki suncokreta i ističe da je konzumiranje suncokreta korisno za funkcije živčanog sustava te pomaže oboljelima od multiple skleroze.

Sprječavaju oštećenje stanica
Sjeme suncokreta sadrži selen, koji je poznat po tome što igra važnu ulogu u prevenciji raka. Sjemenke suncokreta sadrže snažne antioksidanse – vitamin E i selen. Antioksidansi imaju sposobnost neutralizacije štetnih slobodnih radikala i na taj način štite organizam od brojnih degenerativnih bolesti današnjice, poput krvožilnih i malignih oboljenja.

Za zdravo srce
Sjemenke suncokreta utječu na zdravlje krvožilnog sistema. Djeluju na dva načina. Pune su vitamina E koji je vrlo važan za srce, a također imaju i dobar utjecaj na sniženje kolesterola i krvnih lipida.

28 grama na ulju pečenog suncokretovih sjemenki 76% preporučene dnevne doze vitamina E.

Smatra se da tokoferoli, glavni elementi vitamina E, imaju važnu ulogu u sprječavanju bolesti koje su u vezi sa starenjem, kao što su rak i bolesti srca. Ove sjemenke također imaju i mnogo magnezija koji je važan za zdravlje krvožilnog sustava.

Pored kalcija, vašim kostima su neophodni i magnezijum i bakar. A u semenkama suncokreta se nalaze oba ova mineral. Semenke suncokreta bogate su magnezijumom, koji je najbolja garancija da će vaše kosti biti zdrave.

Takođe, sprečava i grčeve mišića, a bogat je i bakrom koji obezbeđuje fleksibilnost kostiju i zglobova. Redovna upotreba semenki može sprečiti i pojavu artritisa. Sadrže minerale koji jačaju kosti. Pored toga, seme sadrži i vitamin E koji ublažava bolove usled artritisa.

Metabolizam
Suncokret je bogat i vitaminom B, koji osigurava obnovu oštećenih stanica i izgradnju novih stanica. Osim toga, pospješuje metabolizam jer osigurava energiju tijelu, jača imunitet, a preporučuje se i trudnicama.

Koža i kosa
Pomažu koži da zablista. Sjemenke suncokreta su obogaćene vitaminom E, koji je najbolji lijek protiv starenja i najbolje sredstvo za obnovu kože. U suštini vitamin E, kako tvrde stručnjaci sprečava pojavu akni i još nekih kožnih oboljenja. One su i izvrsne za piling lica.

Zbog povoljnog sadržaja esencijalne linolne masne kiseline, vitamina E i proteina, redovni unos suncokretovih sjemenki vlaži suhu i dehidriranu kožu, a može biti od koristi i kod ekcema. Sjemenke suncokreta sadrže i bakar. Ovaj mineral je sjajna pomoć održavanju zdravlja i kvaliteta kože i kose.

U 30 grama suncokretovog sjemena ima više od 50 % preporučenog dnevnog unosa ovog nutrijenta.

Tijelo koristi bakar za proizvodnju melanina, koji daje koži i kosi njihovu lijepu i zdravu boju. Sitne čestice melanina, koji je po sastavu proteinski pigment, mogu zadržati ultraljubičaste zrake. Na taj način on nas štiti od oštećenja tkiva koja bi mogla nastati uslijed pretjeranog izlaganja suncu. Bakar također potpomaže tjelesne metaboličke procese pomažući stanicama u proizvodnji energije.

Kolesterol
Suncokret je bogat mastima, koje mogu smanjiti loš kolesterol u organizmu. Na taj način sprječava i srčana oboljenja, preporučuje se upotreba sjemenki suncokreta u prirodnom stanju, kako bi se postigli najbolji rezultati.

Probava
Suncokret je pun dijetalnih vlakana koja poboljšavaju probavu. Redovna upotreba suncokreta može spriječiti zatvor.

Smiruju vas
Magnezij koji se nalazi u sjemenkama suncokreta može vas osloboditi napetosti, ublažiti bolne migrene i pomoći vam da se opustite. Sjemenke suncokreta pomažu čak i u liječenju depresije.

Ublažava upale
Sjemenke suncokreta sadrže antioksidante i mogu umanjiti upale kože, bolove u zglobovima, ublažiti probleme nastale uslijed astme.

Oprez pri konzumiranju sjemenki suncokreta
Dok su masti, vitamini i minerali iz sjemenki suncokreta svakako dobri za naše zdravlje, ne treba pretjerivati s njihovom konzumacijom, jer sjemenke suncokreta imaju visoke kalorijske vrijednosti.

U prosjeku jedno pakiranje sjemenki suncokreta sadrži 818 kalorija i 72 grama masnoće.

Budući da imaju visoku kalorijsku vrednost (584 kcal u 100 g), dnevni unos suncokretovih sjemenki treba prilagoditi nutritivnim potrebama. Savjetuje se jedna šaka suncokretovih sjemenki na dan.

Ako ne budete pretjerivali i budete konzumirali ove ukusne i izrazito zdrave sjemenke umjereno, moći ćete uživati u mnogim zdravstvenim prednostima ove nevjerojatne namirnice.

Preuzeto sa novizivot.net

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće