Zdravlje skriveno u crnim bobicama

Nevjerovatne crne bobice, za kojima smo najčešće posezali kao djeca boraveći kod bake na selu, osim osvježavajućeg učinka imaju i veliku moć na naše zdravlje.

Kupine obiluju vitaminima i mineralima, vlaknima te antioksidansima vrlo efikasnim u prevenciji brojnih bolesti.

Kupine su veoma korisne za zdravlje jer regulišu probavu, jačaju imunološki sistem, omogućavaju zdravo funkcionisanje srca, sprečavaju rak i endotelnu disfunkciju.

Ovo ukusno voće ima samo 43 kalorije na 100 grama, a sprečava i štiti od mnogih zdravstvenih problema.

Bogate su vlaknima

Porcija kupina ima pedesetak kalorija i oko osam grama vlakana, što je trećina preporučenog dnevnog unosa. Vlakna nas duže drže sitim, što znači da potpomažu i mršavljenje, važna su za snižavanje holesterola, a drže i nivo šećera i insulina u krvi pod kontrolom. Takođe, doprinose dobrom varenju. Kupine sadrže i jedinjenja koja su probiotici, što znači da hrane dobre bakterije u našim crijevima, podstičući time i rad imunološkog sistema, naše raspoloženje, a djeluju i protivupalno.

Riznica vitamina C

Samo jedna porcija kupina u toku dana zadovoljiće polovinu dnevnih potreba za vitaminom C. Pored toga što je važan za imunitet i zdravlje kože, ovaj moćni antioksidant neophodan je organizmu i za "popravljanje" DNK, kao i za stvaranje kolagena i serotonina, neurotransmitera koji je odgovoran, između ostalog, za dobar san i lijepo raspoloženje.

Zdravlje kostiju

Jedna šolja kupina u toku dana zadovoljava skoro trećinu dnevnih potreba za vitaminom K, koji je važan za pravilnu koagulaciju krvi i neophodan za zdrave kosti. Ćelije koštanog tkiva ne mogu da se stvaraju bez ovog dragocjenog vitamina, čiji deficit dovodi do povećanog rizika od preloma, a dugoročno i od osteoporoze.

Kupine su bogate i manganom, pola dnevnih potreba zadovoljava jedna porcija kupina, koji je takođe neophodan za zdrave kosti, kao i za stvaranje kolagena bez kojeg nema zdravih zglobova i kože.

Nivo šećera u krvi

Kupine imaju prilično nizak glikemijski indeks (GI 25, visok glikemijski indeks je 55 i više). Takođe, one su voće sa prilično niskim sadržajem šećera, imaju svega sedam grama šećera po porciji. Nizak sadržaj šećera u kombinaciji sa visokim sadržajem vlakana ovo voće čini odličnim saveznikom u regulisanju nivoa šećera i insulina u krvi.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće