Jeste li se ikad pitali zašto se muške i ženske košulje kopčaju na suprotnim stranama?

Jeste li se ikad pitali zašto se muške i ženske košulje kopčaju na suprotnim stranama?

Vrlo je jednostavno, ako ste žena, imate ih na lijevoj strani košulje, a ako ste muškarac, imate ih na desnoj strani.

Ovo bi imalo smisla da su sve žene ljevakinje i svi muškarci dešnjaci, ali zapravo su većinom ljudi dešnjaci.

Zašto je onda dugmad na različitim stranama?

Navodno, razlozi sežu daleko u prošlost. Prva teorija kaže da su se košulje tako radile kada su muškarci išli u rat jer im je bilo lakše vaditi oružje i otkopčati košulju s desne strane, lijevom rukom, jer je oružje većinom bilo u desnoj ruci. Postoji još jedna teorija koja kaže da je uzrok ovoj razlici način odijevanja žena srednjeg i visokog sloja u Evropi. Tokom historijskih razdoblja, poput renesanse i Viktorijanskog doba, ženska odjeća bila je puno kompliciranija nego odjeća muškaraca – podsuknje, korzeti te umetci nošeni na stražnjicama kako bi haljina bila šira.

Dok su bogati muškarci odijevali sami sebe, ženski dio njihove obitelji trebao je pomoć služavki kako bi se odjenule, zbog luksuza, a i zbog potrebe. Kako bi se olakšao posao služavkama kod odijevanja, krojači su počeli šivati dugmad na suprotnoj strani, a kada se odjeća počela masovno proizvoditi, dugmad su ostala na lijevoj strani i postali standard.

Također, ima još drugih teorija, poput one koja kaže da žene doje djecu na lijevoj ruci pa im je olakšano otkopčavanje košulje ili koja kaže da je za vrijeme Napoleona bilo namjerno napravljeno da se ženama oteža odijevanje, ovaj način izrade odjeće je sada standard i vjerojatno se neće mijenjati.

Preuzeto sa klix.ba

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće