Kako očistiti TV ekran? Pazite da se ne ošteti, sledite ove savete stručnjaka

Kako očistiti TV ekran? Pazite da se ne ošteti, sledite ove savete stručnjaka

Nakon brisanja vlažnom krpom ekran pređite i suvom, a očistite i druge delove TV-a, najbolje usisavačem podešenim na najmanju snagu i 'četka' nastavkom.

Iako se možda sećate starijih televizora sa ogromnim katodnim cevima na čije ekrane nije trebalo puno da pazimo i koje smo prali skoro isto kao što peremo prozore, moderni TV prijemnici mnogo su osjetljiviji i zahtevaju bolju njegu i oprez kod izbora sredstava za čišćenje, kaže Džesika Ek, stručnjak za čišćenje sa američkog "Cleaning Institute-a".

Prije nego počnete sa čišćenjem, napominje Ek, uređaj naravno isključiti iz struje; i to ne samo zbog sigurnosti već i da bolje vidite mrlje na ekranu.

Koristite krpu od mikrovlakana

"Moderni ekrani su često osetljivi na pritisak i lako se izgrebu pa savetujem da ih brišete mekanom krpom od mikrovlakana, bez obzira na to da li je LCD, OLED ili plazma. Razlog je taj što takva krpa pritisak čini ravnomernijim i tako smanjuje mogućnost od nastanka ogrebotina ili oštećenja", pojasnila je Džesika.

Isto tako, kaže, pri čišćenju ekrana izbegavajte papirnate ubruse, maramice i slične materijale koji mogu sadržati grublja vlakna, a možete koristiti i elektrostatičku krpu.

Dok brišete nemojte jako pritiskati ekran

Naime jaki pritisak može oštetiti ekran pa biste, sledeći put kada upalite svoj LCD ili plazmu, mogli da ugledate 'mrtve piksele' koji više ne rade.

Tečnosti za čišćenje nemojte prskati direktno na ekran

Prvo poprskajte krpu pa onda brišite, a pazite i da je krpa nova, čista i da je koristite samo za brisanje ekrana.

"Krpa za brisanje drvenog nameštaja sigurno je već puna čestica masnoće od sredstava za čišćenje pa bi mogla dodatno umastiti ekran. Takođe, ekran brišite vodoravnim ili uspravnim potezima, a nikako u krug jer tako mogu ostati mrlje", objasnila je Ek za Reader's Digest.

Nakon brisanja vlažnom krpom ekran pređite i suvom. Očistite i druge delove TV-a, a to najbolje možete da uradite usisavačem smanjenim na najmanju snagu i nastavkom koji izgleda kao četka, jer će najbolje izvući prašinu iz sitnih otvora.

Kako sa ekrana očistiti tvrdokorne mrlje?

Ako su na ekranu ostale tvrdokornije mrlje, pokušajte da ih uklonite razređenom mešavinom destilovane vode i blagog deterdženta za pranje sudova.

"Nikada ne bi trebalo da koristite jake hemikalije poput acetona, toluena ili amonijaka. Može vam se učiniti da bi sredstvo za pranje prozora bilo dobro, ali njemu je amonijak glavni sastojak koji će trajno oštetiti ekran. Izuzeci su starinski televizori koji imaju staklene ekrane", kaže Džesika, prenosi vecernji.hr.

Sami napravite sredstvo za čišćenje ekrana

Komercijalno sredstvo zamenite jeftinijom varijantom koju ćete sami napraviti - jednostavno pomešajte destiovanu vodu i belo sirće u razmeri 1:1 i tečnost sipajte u bočicu sa raspršivačem.

"Nemojte koristiti vodu iz slavine jer sadrži minerale koji mogu da izgrebu ekran, destilovana voda je mnogo mekša", kaže Ek.

Ne zaboravite da očistite i daljinski

Prvo mu izvadite baterije i vratite poklopac i okrenite ga tako da su mu dugmići okrenuti na dole. Protresite kako bi ispale sitne mrvice, a onda sredstvom za čišćenje ekrana prebrišite dugmiće.

"Prostor između njih možete očistiti čačkalicom ili suvom starom četkicom za zube, a možete koristiti i štapiće za uši; natopite ih tečnošću za čišćenje ekrana i obrišite svaki deo daljinskog. Ostavite da se dobro osuši i vratite baterije", savetuje Džesika.

Izvor: prva.rs

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće