Mnogi ne znaju pravila: Kako treba voziti u kružnom toku

Mnogi ne znaju pravila: Kako treba voziti u kružnom toku

Ceste Federacije u saradnji s auto-moto klubovima, Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija, kantonalnim ministarstvima obrazovanja realizuje globalnu kampanju o sigurnoj vožnji u kružnom toku saobraćaja.

Većina vozača u procesu obuke i polaganja vozačkog ispita nije imala priliku naučiti kako sigurno voziti kružnim tokom. Tim povodom, u okviru kampanje bit će izdat edukativni priručnik, koji će poslužiti kao štivo za edukaciju vozača, instruktora i predavača teoretske nastave u auto školama.

- Želimo upoznati vozače s ispravnom i sigurnom vožnjom u kružnim tokovima. U priručniku se mogu naći informacija o neophodnoj signalizaciji u kružnim tokovima – izjavio je voditelj odjeljenja sigurnosti saobraćaja u JP ceste FBiH Reuf Boračić.

Koordinatorica za trening i edukaciju u BIHAMK-u Silma Muminović ističe da je cilj kampanje edukacija vozača o sigurnoj vožnji kroz kružne tokove, te da će priručnik biti dostupan svima.

- Priručnik će biti dostupan na svim stranicama partnera kampanje, pa tako i na stranici BIHAMK-a. Želimo povećati stepen sigurnosti na našim cestama, kao i znanje i kulturu učesnika u sobraćaju, te da smanjimo broj saobraćajnih nesreća – kazala je Muminović.

Tomislav Bojić iz Ministarstva prometa i komunikacija FBiH smatra da je ova kampanja od izuzetnog značaja zbog povećanog broja kružnih tokova u cijeloj BiH.

- Uvidjeli smo da veliki broj vozača na našim cestama nije upoznat s pravilima vožnje u kružnim tokovima, te smo se stoga odlučili za ovu kampanju i izradu priručnika. Priručnik bi trebao pomoći vozačima i instruktorima da savladaju pravilnu vožnju u kružnim tokovima – kazao je Bojić.

Napominje da u saobraćaju nije sve moguće zakonom propisati, te da je potrebno mijenjati pristup i svjest svih učesnika u saobraćaju, jer izdavanje kazni nije garancija da će vozači početi voziti po pravilima.

Priručnik možete pogledati na ovom LINKU.

Izvor: (Vijesti.ba)

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće