13
Sub, Srp
11 Novi članci

„Starenje i zdravlje“ u Brčkom: „Cica je za mene kao član porodice“

Vijesti iz Posavine
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Pomoć osobama treće životne dobi veoma je važna, a ključnu ulogu u tome trebala bi imati zajednica.

Crveni krst Brčko distrikta BiH, uz podršku Ambasade Švicarske i lokalne Vlade, već četvrtu godinu realizuje program „Starenje i zdravlje“, čiji je cilj omogućiti starijim osobama što duži i zdraviji život.

71-godišnja Vesna Nakić zbog srčanih problema se teško krećei. Ugrađeni pejsmejker pomaže joj u održavanju stabilnosti srca, a pomoć joj pruža i njena njegovateljica koja je redovno posjećuje, pružajući joj neophodnu podršku.

„Razgovara sa mnom, donosi mi lijekove, ide doktoru umjesto mene, ide u socijalno ako mi nešto treba. Struju mi plaća, obaveze mi plaća. Cica je za mene kao član porodice, jer je toliko fina djevojka, to je nešto nevjerovatno“.

Korisnica programa je i 78-godišnja Ismeta Mujačić. Kako kaže, njena svakodnevica ispunjena je radošću i osmijehom, a sve zahvaljujući ljubaznoj i brižnoj njegovateljici.

„Milena je zaista udahnula život i radost u ovu moju kuću. Volim što možemo da razgovaramo, da ona mene kao staru ženu razumije, da pitam je za savjet, za lijek“.

Tim koji obilazi korisnike ovog programa sastoji se od 12 njegovatelja i jednog medicinskog tehničara, a trenutno pružaju podršku za 120 korisnika u više od 40 mjesnih zajednica. Naglašavaju da je ključno izgraditi povjerenje između članova tima i korisnika, kako bi se omogućila sigurnost i osjećaj podrške koji korisnici trebaju i zaslužuju.

„Jako mi je lijepo u Vesninom društvu, pričamo, razgovaramo, donesem joj neke nove informacije, jer ona se teško kreće“, govori njegovateljiva Cvijeta Pekić.

„Onaj ko ne radi ovaj posao ne zna koliko starih ljudi ima koji su sami i koji su u potrebi“, dodaje njena kolegica Milena Perić.

Ovaj projekt ima ključnu ulogu u očuvanju zdravlja, vitalnosti i ukupnog kvaliteta života starijih osoba. Sastoji se od četiri ključne komponente koje pružaju različite vrste podrške.

„Kroz individualnu njegu pružamo personalizovanu podršku u zavisnosti od specifičnih potreba tog pacijenta. Zdravstvena njega osigurava redovite preglede i tretmane da bi se očuvalo i fizičko i mentalno zdravlje korisnika. Pomoć u kući pruža tu praktički podršku u svakodnevnim aktivnostima, dok društvena pomoć potiče socijalnu interakciju i osjećaj pripadanja“, objašnjava Dunja Bjeloš, koordinatorica projekta.

U programu „Starenje i zdravlje“, koji se u Brčkom provodi od 2021. godine, bilo je više od 250 korisnika.

Izvor: federalna.ba