13
Sub, Srp
11 Novi članci

"Pametniji od države": Nije plaćao kazne za parking, dužan 80.000 maraka

Zanimljivosti
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Vozači u BiH trenutno zbog nenaplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje duguju čak 63.159.968 konvertibilnih maraka.

Ovu informaciju je objavila Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka BiH (IDDEEA), dodajući da je ukupan broj nenaplaćenih naloga 191.082.

Prema riječima Gorana Rakića, šefa Kabineta direktora IDDEEA, najviše neplaćenih kazni ima jedan Sarajlija, koji je do sada kažnjen s više od 80.000 KM , piše Avaz.

"Njegovo prijavljeno prebivalište je u sarajevskoj opštini Stari grad, a duguje tačno 81.010 KM. Za njim slijede vozač iz Trebinja sa 64.252 KM i dužnik iz Brčko distrikta sa 56.088 KM", naveo je Rakić.

Zakoni o prekršajima nalažu da je poreska uprava dužna izvršiti prinudnu naplatu ako se tokom jedne godine ove kazne ne naplate.

Ali, kako je pojasnio Milija Radović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja RS, ubrzo se konstatuje da poreska uprava ne može naplatiti dug zato što dužnik nije zaposlen ili nema pokretnih stvari koje bi se mogle zaplijeniti.

"Takvom vozaču oduzme se vozačka dozvola, ali on i dalje vozi. Policija ga zaustavi i napiše novi nalog. Tako se kazne gomilaju unedogled. Ispada da je pojedinac pametniji od države", kaže Radović.

Ševal Kovačević, veštak saobraćajne struke, smatra da se na ovom primjeru najbolje vidi da je BiH zakazala te da je poražavajuće da se takvim vozačima ne mogu oduzeti vozila, prenosi Srpska info.

"Voze se neregistrovani automobili, automobili na tuđe ime. Takvim vozačima vozilo odmah treba oduzeti. Ne smije mu se dopustiti da vozi dok ne izmiri dug. Pitam se koliko je života ugroženo. Ljudi svakodnevno ginu na putevima, a nesavjesni vozači i dalje voze i skupljaju kazne", rekao je Kovačević.