13
Sub, Srp
11 Novi članci

Skupština ŽP zakonski regulirala oblast zaštićenih krajobraza Starača i Tišina

Vijesti iz Posavine
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Skupština ŽP održala je, u Domaljevcu svoju 15. redovnu sjednicu.

Zastupnici su jednoglasno podržali i usvojili Zakon o proglašenju zaštićenog krajobraza – kopneni krajobraz „Starača“,i Zakon o proglašenju zaštićenog krajobraza – kopneni krajobraz „Tišina“, a usvojen je i Zakon o dopunama Zakona o porezu na promet nekretnina i prava, kao i Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o porezu na imovinu, nasljeđe i dar.

Nakon ovoga zastupnici su primili k znanju Informaciju o radu Općinskog suda u Orašju za 2023.godinu, Informaciju o Izvješću o radu Županijskog zavoda za pružanje pravne pomoći za 2023. godinu, Informaciju o Programu rada Županijskog zavoda za pružanje pravne pomoći za 2024. godinu, Informaciju o Izvješću o radu Županijske uprave civilne zaštite za 2023. godinu, Informaciju o Programu rada Županijske uprave civilne zaštite za 2024. godinu, Informaciju o Izvješću o radu Županijskog arhiva za razdoblje 13.3.2023. – 31.12.2023. godine te Informaciju o Programu rada Županijskog arhiva za 2024. godinu.
Nakon sjednice, predsjednik Blaž Župarić, u izjavi za medije je istaknuo:
„Danas smo imali jednu u nizu redovitih sjednica Skupštine ŽP gdje smo razmatrali vrlo važne propise o zaštiti određenih staništa. To su dva Zakona o proglašenju zaštićenih krajobraza – kopneni krajobrazi Starača i Tišina. Radi se o vrlo važnim staništima biljnog i životinjskog svijeta koja su poprilično zapuštena, i koja su zbog nemara stavljena pod nadzor donošenjem ovih zakona. Smatram da se radi o vrlo važnim zakonima koji su prošli fazu prvoga čitanja i javne rasprave, koji su dobili potporu i jednoglasno podržani od svih skupštinskih zastupnika. Ovo je dobar put da se zaštićena područja dodatno zaštite i kako bi se onečistila od materijala i radnji koje neodgovorni građani čine odlaganjem različitog otpada. Sretan sam da smo u F BIH na 14. mjestu po pitanju zaštićenih područja, što je naš veliki uspjeh. Ovo je nadogradnja koja će dosta pomoći gospodarstvu i razvoju turizma, lovstvu i svim žiteljima i onima koji vode brigu o zaštiti prirode u ŽP. Ovo je samo početak, sada će ići poslovi i programi oko onečišćenja tih područja kako bi se zaštitili, osigurana su i određena sredstva s više razine, a tijekom idućeg razdoblja će se formirati Javno poduzeće koje će gospodariti ovim staništima, vrlo važnim za biljni i životinjski svijet“, ustvrdio je predsjednik Župarić..
Kada su u pitanju Informacije o Izvješću o radu Županijske uprave civilne zaštite za 2023. godinu i Programu rada za 2024. godinu, predsjednik Župarić je naglasio kako je to vrlo važno područje zbog elementarnih nepogoda koje nas pogađaju vrlo često ali i svih klimatskih promjena. Jako je važno da imamo osposobljenu Civilnu zaštitu i vatrogastvo s materijalno tehničkim sredstvima, s opremljenim ljudstvom koje je u stanju prva izaći na teren kako bi spasili imovinu i živote naših građana i u tom pravcu imali smo danas ove informacije pred zastupnicima. Smatramo da Vlada čini određene napore kako bi osigurala materijalno tehnička sredstva i poboljšala rad Civilne zaštite i njenih sastavnica, prije svega vatrogasne postrojbe koja treba biti osposobljena i opremljena potrebnom tehnikom da mogu izaći na sve lokacije gdje su požarišta u pitanju i da su od pomoći našim građanima. Velika su ulaganja i veliki su projekti u pitanju, gradit će se i zgrada vatrogasne postrojbe na području grada Orašja. Druga jedinica CZ je u Odžaku i ova dva područja trebaju biti osposobljena maksimalno kako bi ljudi imali sigurnost i koja daje jamstvo da će vatrogasci prvi priskočiti u pomoć kada je najgore“, zaključio je Župarić.

Izvor: radioorasje.com