13
Sub, Srp
11 Novi članci

Granični prijelazi na koje ćete moći ući u Sloveniju

Regionalne Vijesti
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ministar unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Poklukar potpisao je naredbu kojom se utvrđuju granični prijelazi s Republikom Hrvatskom i Republikom Mađarskom na kojima je dozvoljen prelazak granice za vrijeme privremenog ponovnog uvođenja graničnih kontrola.

Slovenije je u četvrtak donijela uredbu o privremenom ponovnom uvođenju kontrole na unutrašnjim granicama Slovenije sa Hrvatskom i Mađarskom od subote, 21. oktobra 2023. u ponoć (u noći s petka na subotu), u trajanju do 30. oktobra 2023. godine.

Naredba stupa na snagu narednog dana od dana objave u Službenom listu Republike Slovenije i primijenjuje se od 21. do 30. oktobra 2023. godine.

Privremeno ponovno uvođenje graničnih kontrola je krajnja mjera, koja je proporcionalna identifikovanoj prijetnji, rekli su iz slovenačke policije. Akcije će se provoditi na koordiniran način i u saradnji sa policijskim snagama Italije, Hrvatske i Mađarske.

Veliki granični prijelazi na kojima će prisustvo policije biti stalno i na kojima smiju prelaziti i građani država koje nisu članice Europske unije su:

Plovanija/Sečovlje,
Kaštel/Dragonja,
Požane/Sočerga,
Pasjak/Starod,

Rupa/Jelšane,
Brod na Kupi/Petrina,
Jurovski Brod/Metlika,
Bregana/Obrežje,
Lupinjak/Dobovec,

Macelj/Gruškovje,
Dubrava Križovljanska/Zavrč i
Mursko Središće/Petišovci.

Druga kategorija su manji granični prijelazi za cestovni, putnički i teretni promet na kojima će od ponoći smjeti u Sloveniju ulaziti samo građani Europske unije i Europskog gospodarskog prostora.

Radi se također o 12 graničnih prijelaza:

Jelovice/Podgorje,
Prezid/Babno Polje,
Pribanjci/Vinica,
Mala Bregana/Slovenska vas,
Harmica/Rigonce,

Mihanović Dol/Orešje,
Razvor/Bistrica ob Sotli,
Miljana/Imeno,
Hum/Rogatec,
Virje/Ormož,

Trnovec/Središće ob Dravi i
Gibina.

Granični prijelazi za željeznički promet na kojima mogu prelaziti svi putnici

Napomenimo da granicu i građani EU i oni trećih zemalja mogu prelaziti u željezničkom prijevozu na sedam graničnih prijelaza, a to su:

Rakitovec,

Ilirska Bistrica,
Metlika,
Dobova,
Rogatec,
Središče ob Dravi i

Lendava.

Izvor: n1info.ba