13
Sub, Srp
11 Novi članci

OBILJEŽAVANJE 31. OBLJETNICE UTEMELJENJA RATNE BOLNICE TOLISA

Vijesti iz Posavine
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Na današnji dan, 19. listopada 1992. zaprimljen je prvi pacijent u Ratnoj bolnici Tolisa, pa je upravo taj datum uzet kao Dan njezina utemeljenja.

Ratna bolnica, koja predstavlja ponos posavskoga kraja, bila je smještena u improviziranim bolničkim uvjetima prostorija Franjevačkog samostana u Tolisi. U dokumentima je navedeno kako je kroz nepune četiri godine rada u ratnim uvjetima, zbrinuto blizu 20.000 pacijenata i spašeno stotine života vitezova Posavine i civila. Kroz Ratnu bolnicu je prošlo i pomagalo 58 vrhunskih stručnjaka iz Hrvatske, dok su iz Posavine 153 domaća zdravstvena i nemedicinska kadra prošla tijekom postojanja Ratne bolnice, koji su nesebično spašavali živote. Obavljeno je 520 operacija i 2.150 raznih kirurških zahvata.
Prigodan program u povodu obilježavanja 31. obljetnice Ratne bolnice Tolisa biti će upriličen u subotu 21. ovoga mjeseca. Tog dana će najprije u crkvi na Raščici biti služena sveta misa u 11 sati za poginule i umrle pripadnike Ratne bolnice, nakon koje će biti upriličen i posjet muzeju Vrata Bosne. U 13 sati izaslanstvo će položiti vijence kod spomenika u Gradskom parku u Orašju, a program će okončati prigodnim domjenkom za sve bivše pripadnike vojne Ratne bolnice Tolisa. Iz organizacijskog odbora su pozvali sve uposlenike ove zdravstvene ustanove koji su radili tijekom Domovinskog rata, kao i članove njihovih obitelji, da svojim dolaskom uveličaju obljetnicu ove važne zdravstvene ustanove, na čijim temeljima je izrasla današnja Županijska Opća bolnica Orašje.