13
Sub, Srp
11 Novi članci

10 načina kako ti roditelji u BiH izjavljuju ljubav

Humor
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Odnos roditelja prema djeci je odista zanimljiv u Bosni i Hercegovini. Kada neko sa strane sluša, pomislio bi da roditelji stalno kude i ruže svoju djecu, ali to je daleko od istine.

Mi u nastavku donosimo pojašnjenje za top 10 najčešćih načina kako roditelji izjavljuju ljubav djeci u BiH:

1. Zadrži kusur
Ovo je scenarij koji prođe 99% djece tokom ranog odrastanja. Replika “zadrži kusur” se smatra minimalnom, osnovnom rečenicom kojom se izjavljuje ljubav. Ukoliko niste baš ekstremni kreten, svaki roditelj će vam reći da zadržite kusur nakon odlaska u granap. Ako ste doživjeli da vam traže da vratite kusur, vjerovatno ste na korak do toga da vas se odreknu putem novina.

2. “Gledaj onog mog”
Poklik ljubavi oca koji sjedi u društvu sa svojim vidno pijanim drugovima, u trenutku kada potomak muškog spola, minimalno tinejdžerskog uzrasta, slučajno prođe pored kafane gdje otac svakodnevno ordinira s društvom. U ovisnosti od broja tura koje su se okrenule za stolom, postoji velika mogućnost da vas zovne da se pozdravite, zabali vas po obrazu i uvali koju marku u džep.

3. “Jesi li jeo”
Svaka majka barem tri puta dnevno putem Vibera, SMS-a i telefonskog poziva.

4.”Pokrij ta leđa”
Prostata i leđa su dvije svete tačke ljudi iz BiH. Dokle god vam majka rondavim tonom govori da pokrijete leđa, mirno spavajte. Očigledno je ponosna na vas i želi da imate potomke.

5. “Mrrrmmmm”
Očev poklik dok mrsi brk i sluša vas dok objašnjavate majci šta želite da uradite, a on se apsolutno ne slaže s tim. Ukoliko se sve zadrži na mrrrrmmm, voli vas do neba.

6. “Ako ti ja sastavim jednu preko usta”
Ova prijetnja može doći od strane oba roditelja. Iako bi nekom neukom stranom puku izgledalo kao klasično nasilje u porodici, ovo je zapravo odgojna metoda s elementima iskrene roditeljske ljubavi. Dokle god se brinu o vama, vole vas, ma na koji način tu brigu pokazivali.

7. “Uberi sam prut”
Zajebali ste nešto. Zajebali ste nešto debelo, i sada je vrijeme da se suočite s posljedicama. Vole vas, jer vam daju priliku da izaberete prut s kojim će vas tući.

8. Veze nemaju u koju školu idete
Vole vas zbog toga kakvi jeste, a ne zbog vaše edukacije ili ambicija koje imate u životu. Ovaj oblik iskazivanja osjećanja je u 95% slučajeva od strane očeva, koji izliv emocija spajaju s mogućnošću smanjivanja obaveza prema vama.

9. “Ovo si ga ti naučila”
Ljubomora oca prema majci je izražena gotovo svakodnevno. Kada otac uputi ovakvu repliku, znate da je majka uvijek na vašoj strani i da vas neizmjerno voli.

10. “Kopat ćeš ti meni kanale”
Trauma svakog djeteta jednom u 14 dana nakon povratka s roditeljskog sastanka, nakon što se tamo crvene pred drugim roditeljima zbog vaših ocjena. Kako bi vam ukazali na važnost učenja u školi i dobrog prosjeka, koriste metode zastrašivanja, jer im je stalo do vas.