13
Sub, Srp
11 Novi članci

POSAVSKA ČIPKA NA MEĐUNARODNOM FESTIVALU U LEPOGLAVI

Vijesti iz sela
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Posavska čipka, u svoj svojoj raskoši, ljepoti i jedinstvenosti i ove će godine dobiti prestižno mjesto na 27. Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi, koji počinje danas i traje do nedjelje 17. ovoga mjeseca.

Među devet zemalja koje sudjeluju ove godine na festivalu, Bosnu i Hercegovinu će po tradiciji predstavljati čipkarice iz Oštre Luke i jedna iz Srednje Bosne, koja se predstavlja tehnikom keranja.

Vrijedne čuvarice posavske kulturne baštine i vješte čipkarice Luca Šošić, Ruža Pejić. Manda i Kata Kopić, ponosne na svoje čipkarsko umijeće, s velikom ljubavlju njeguju tradiciju izrade posavske čipke tehnikama raspleta i necanja.

Svaka je čipka posebna i unikatna, a zajednički ih krase velika ljubav, strpljenje i vrijeme uloženo u njenu izradu i pripremu za javnu prezentaciju.

Naše čipkarice u Lepoglavi s velikim zadovoljstvom i ushićenjem predstavljaju etnografsko blago oraškoga kraja, jedinstveno u svijetu čipke, kojemu se dive i struka i brojni posjetitelji ove međunarodne manifestacije.
Svoje čipkarsko umijeće ove vrsne umjetnice žele prenijeti i na mlađe naraštaje, kako bi od zaborava sačuvale neprocjenjivo tradicijsko blago posavskoga kraja.

Njihova čipka izložena je i u Etno sobi u Oštroj Luci, na mnogim narodnim nošnjama, kao crkveno ruho, te u vitrinama brojnih obiteljskih domova, a nadaju se da će se naći i na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne svjetske baštine.

Važnost nastupa na ovoj međunarodnoj smotri čipke u Lepoglavi, prepoznali su Grad Orašje i Mjesna zajednica Oštra Luka, koji su omogućili odlazak naših predstavnica na ovu manifestaciju.

Etno-soba-u-O.-Luc.jpg

Izvor: radioorasje.com